8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“ – U Muzeju za umjetnost i obrt Zagreb

Povodom značajnog jubileja 90. godišnjice djelovanja Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt biće postavljena izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“.

Izložba će biti otvorena 11. novembra 2014. godine a zainteresovani će je moći posjetiti do 18. januara 2015. godine, doznaje Boka News.

Autori izložbe su prof. Željko Brguljan, dr. sc. Arijana Koprčina i mr Mileva Pejaković Vujošević.

Izložbu organizuje Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba, Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora u saradnji sa Kotorskom biskupijom i njenim župnim uredima Kotora, Perasta, Prčanja, Stoliva Dobrote i Herceg Novog, i Hrvatskom bratovštinom Bokeljske mornarice 809. Zagreb.

Na izložbi će biti prikazano 453 eksponata u 52 cijeline koji su nastali u periodu od XIV do XIX vijeka.

Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetnio darovi) Boke Kotorske, koje čine jednu posebnu cijelinu što predstavlja unikat u Evropi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvog tipa izrade. Pored ex-voto, na izložbi po prvi put biće izloženo šest srebrnih svijećnjaka sa glavnog oltara Bogorodičnog hrama na Prčanju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine. Svijećnjaci su najveći na jadranskoj obali jer im je visina 90cm, a teški su 5kg.[quote_box_right]Na izložbi će biti prikazano 453 eksponata u 52 cijeline koji su nastali u periodu od XIV do XIX vijeka. [/quote_box_right]

Pored svijećaka biće izloženo po prvi put i srebrno kandilo, takođe iz Bogorodičnog hrama na Prčanju koje predstavlja kopiju nesto manjih dimenzija kandila koje vise po središnjoj kupoli bazilike sv. Marka u Veneciji.

Osim pomenutih svijećnjaka biće izloženi i najstariji predmeti, relikvijari u obliku desne noge i desne ruke (1330-1340.) sa natpisom MEMENTO D(OMI)NE. FAMULO TUO MARIN. DE GOSTI.

Zavjetni darovi (ex-voto) potvrđuju puteve jedne autentične vjere ljudi u Boga, u Hrista, Bogorodicu i svece koja je nalazila svoje najuzvišenije poštovanje u dubokoj narodnoj vjeri, bogatoj u raznovrsnosti svog izražaja.

Izložbu prati i luksuzno štampani katalog na dva jezika sa preko 110 ilustrovanih stranica. Do realizacije ove izložbe pomogli su Ministrarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministrarstvo kulture Crne Gore, Grad Zagreb, Opština Kotor, Pomorski muzej Crne Gore-Kotor i dr.

 

 

Najčitanije