13 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen 26. Maratona lađa na Neretvi

Pobjednici Maraton lađa 2023. foto Hina

Dodjelom medalja trima najboljim posadama na 26. Maratonu lađa na Neretvi i štita kneza Domagoja u subotu navečer u Pločama završena je ta tradicionalna sportsko-turistička manifestacija kojoj je nazočio i predsjednik  Republike i pokrovitelj Zoran Milanović.

Milanović i predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić dodijelili su zlatne medalje članovima posade “Zagreb” koja je pobijedila na 26. Maratonu lađa. Milanović je pobjedničkoj posadi “Zagreb” uručio i veliki prijelazni štit Kneza Domagoja.

Na završnoj svečanosti srebrne medalje i mali štit knez Domagoj drugoplasiranoj posadi Slivno uručili su potpredsjednik  Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i izaslanik premijera Andreja Plenkovića Branko Bačić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Pobjednici Maraton lađa 2023. foto Hina

Brončane medalje i mali štit kneza Domagoja trećeplasiranoj posadi Gusar iz Komina uručili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Metkovića  Dalibor Mila.

Predsjednik Milanović je Maraton od Matkovića do Ploča pratio plovidbom na zapovjednom brodu “Nada”.

Prije starta Maratona, predsjednik Milanović je u Metkoviću izjavio da mu je Maraton lađa drag zbog okupljanja ljudi i nepolitičke atmosfere. „Važno je okupljanje ljudi, atmosfera i veselje, koji nisu politički“, rekao je predsjednik Milanović. Istaknuo je da nema svog favorita, ali i dodao da su neke posade ipak u prednosti jer su bolje utrenirane.

Maraton tradicionalnih plovila u dolini Neretve, amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ove godine Maraton je dobio puni natjecateljski smisao jer je sudjelovalo 29 ekipa iz doline Neretve, ali i mnogih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Maraton lađa ustanovljen je 1998. kao priredba u sklopu obilježavanja akcije Hrvatske vojske „Zelena tabla – Male Bare“, a danas predstavlja jedinstveni kulturološki događaj te je svojevrstan „brand“ neretvanskog kraja, kao i vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.

Izvor:Hina

Najčitanije