15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen novosadski Exit, prvi veliki evropski festival za vrijeme pandemije

Exit festival

Nakon četiri dana muzičkog programa, završeno je dvadeseto izdanje novosadskog Exita  na Petrovaradniskoj tvrđavi. Prvi veliki festival koji je održan od početka pndemije korona virusa, prema tvrdnjama organizatora zabilježio je više od sto hiljada pojedinačnih ulaza. Pristup festivalu imali su samo vakcinisani ili oni koji su bili negativni na prisustvo korona virusa.

Festival je održan nakon godinu dana pauze, a ove godine ugostio je približno trista izvođača na dvadeset bina. Pandemija korona virusa promjenila je pravila pa tako, prilikom preuzimanja karata, posjetioci su morali da dokažu da ne ugrožavaju prisutne.

Oni koji nisu imali dokaz o preležanoj infekciji ili o vakcinaciji morali su da prilože negativan test na korona virus. Organizatori festivala su na nekoliko punkotva u gradu obezbjedili mogućnost za testiranje.

Milica Dragomirović iz PR tima Exita kaže za RSE da na skoro 20 hiljada testiranih, zdravstveni radnici su otkrili svega desetak zaraženih koji su odmah zbrinuti.

“Zabilježili smo mali broj zaraženih, taj broj je prema poslednjim informacijama ispod deset. Oni su zbrinuti odmah. Festival je prošao u najboljem redu, čak bolje nego što smo mislili”, istakla je ona.

Posjetioci Egzita su ove godine stigli iz sedamdeset zemalja širom svijeta. Program je uključio veliki broj didžejeva i producenata, među kojima su Paul Kalkbrenner, David Guetta, DJ Snake, Charlotte de Witte, Solomon, Amelie Lens, Maceo Plex, Robin Schulz, Asaf Avidan, Honey Dijon, Hot Since 82, Medusa, Paul van Dyk, Artbat i drugi.

Exit je osnovan 2000. godine kao studentski pokret kao otpor prema režimu tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića. Posle jugoslovenskih opštih izbora 2000. godine, Exit se 2001. preselio na Petrovaradinsku tvrđavu na obali Dunava.

Iako je inicijalno Egzit festival svoju dvadesetu godišnjicu trebalo da proslavi prošle godine, on je tada otkazan usled rastućeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji i širom Evrope.

 

Najčitanije