19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen projekat „Velika plaža bez plastike“

Velika plaža

Projekat „Velika plaža bez plastike“ – Ulcinj, realizovan je sa ciljem podizanja svijesti javnosti i institucija o izvorima i posledicama zagađenja plastikom. Projekte aktivnosti realizovali smo sa fokusom na nekoliko grupa: djecu školskog uzrasta, turiste i institucije.

Sa ciljem da se prezentuje problem zagađenja na zaleđu Velike plaže, pripremljen je izvještaj “Nelegalne deponije u zaleđu Velike plaže” u okviru kojeg su mapirane sve lokacije nakojima se nalazi otpad. Ukupno su mapirane i opisane 22 lokacije na kojima je nelegalno odloženotpad na zaleđu Velike plaže. Ovaj izvještaj je predočen institucijama i rezultirao je sanacijom tri lokacije.

Sa djecom školskog uzrasta je realizovano pet edukativnih radionica. Na način prilagođen njihovom uzrastu, pružene su im informacije o tome kako je moguće izbjeći stvaranje plastičnog otpada ali i zašto je važno to učiniti. Prezentovani su im negativni uticaji korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu i na primjerima im objašnjeno kako otpad negativno utiče na životnu sredinu.

Organizovali smo tri edukativna događaja na plažama sa ciljem da dovedemo do povećanja nivoa svijesti i objasnimo korisnicima plaže da je njihovo djelovanje povodom ovog pitanja značajno i da je moguće ličnim primjerom uticati na problem koji jeste globalnih razmjera. Takođe, onima koji su do sada željeli da budu eco-friendly ali nisu znali kako prezentovali smo mogućnosti kako da to konačno budu.

Na tri različite plaže postavili smo edukativne table koje će služiti da upozore i objasne zašto treba izbjegavati plastiku za jednokratnu upotrebu, naravno uz prezentovane načine kako to učiniti. Na ovaj način smo  omogućili da se poruka koju pokušavamo da prenesemo širi i onda kada nismo direktno prisutni.

Projekat „Velika plaža bez plastike“ podržan je od strane fondacije Prince Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (Bemed), saopšteno je iz  NVO Green life.

Najčitanije