13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen XII Festival gudača u Perastu

Gudači

XII Festival gudača u Perastu  završen je u subotu 21. avgusta, solističkim koncertom violončelistkinje Mije Risteljić uz klavirsku saradnju Nade Majnarić.

Festival je trajao od 14. do 21.avgusta, u organizaciji NVO “Bocche di Cattaro“. Kao i prethodnih godina, manifestacija je imala nekoliko segmenata iz domena klasične muzike, edukacije i kvalitetne kulturne ponude. Pratile su ga  master class radionice za gudačke instrumente (violinu, violu, violončelo, kontrabas, kamernu muziku i orkestar), koncerti profesionalnih muzičara i polaznika radionica i edukativna predavanja.

Na samom početku programa publici u Muzeju grada Perasta predstavili su se Isak Haračić, violončelista i Sonja Marković, pijanistkinja a na programu su bila djela Sen Sansa i Bulanžera. Publika je toplim aplauzima podržala umjetnike koji su svojim nastupom i energičnim izvođenjima zvanično otvorili XII Festival gudača.

Gudači

Tokom osam dana trajanja, master class radionice su održali istaknuti pedagozi i afirmisani umjetnici: Maja Jokanović, Vujadin Krivokapić i Miša Berkut za violinu, Aleksandar Latković i Georg Baich za violončelo, Zoran Zakrajšek za kontrabas i kamernu muziku a Davor Novak i Sonja Marković su dali klavirsku podršku polaznicima, učenicima i studentima. Svoj napredak, talenat i kreativnost, oni su predstavili na dva koncerta polaznika koji su održani u Muzeju grada Perasta i na terasi Hotela Iberostar.

Edukativnu radionicu pod nazivom ,,Muzika – moj svijet“ održala je psihološkinja Jovana Dulović.

Gudači

Festival je protekao u uzvišenoj atmosferi stvaranja, muziciranja , kvalitetnih izvođenja pažljivo selektovanih programa i u duhu dobre energije i druženja.   ,,Jedan od glavnih ciljeva Festivala gudača je da pružimo svu pomoć našim mladim umjetnicima kako bi dosegli svoj puni potencijal i predstavili svoje mogućnosti. Kroz naše radionice, kamernu muziku i orkestarske projekte, trudimo se da proširimo njihove vidike a uz brižljivu podršku i nadzor profesora rezultati su veoma očigledni. Nastavićemo tako da radimo i u godinama koje su pred nama, dijeleći u zajedništvu vjekovne darove kulture i umjetnosti koje su Perast oblikovale i dovele do statusa i ugleda koji danas ima. Zahvaljujemo Opštini Kotor na podršci koju nam pruža kao i prijateljima:  Župni ured Perast, To Kotor, OJU Muzeji, CKB, Osnovna škola ,,Veljko Drobnjaković“ i drugi – poručuju organizatori.

Gudači

Ostat ćemo vjerni našem pravcu, jer smatramo da jedino uz kulturu i umjetnost možemo ostati autentični i prepoznati kao Festival dobre energije i kvalitetnog napretka“ – poručuju organizatori.

Svi programi su održani u skladu sa  važećim mjerama i zaštite u cilju suzbijanja  Covid-a.

Najčitanije