14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Završena prva manifestacija “Dani pamidore, maslina i meda” u Radanovićima

Prva manifestacija naziva „Dani pamidore, masline i meda“ koja se održavala u Radanovićima  u organizaciji MZ Radanovići i Gornji Grbalj a uz pomoć Društva pčelara i Maslinarskog društva “Boka” završena je u nedelju, 1. avgusta .

Prvog dana, u subotu 31.jula je u Radanovićima bilo preko 35 izlagača koji su osim poznate grbaljske pamidore, maslina i meda izlagali i druge domaće proizvode.

Ispred organizatora MZ Radanovići i Gornji Grbalj sve prisutne pozdravio predsednik MZ Radanovići, Mirko Kordić: „Želim da se zahvalim svima na prisustvu, u nadi da će ova manifestacija u narednim godinama poprimiti tradicionalni karakter, sa mnogo bogatijim programom i većim brojem izlagača. Poljoprivredni proizvođači sa područja Grblja su bili poznati i priznati, te kao takvi njihovi proizvodi su bili prisutni na trpezama u Boki i izvan nje. Naša obaveza je da tu tradiciju nastavimo i da Grbalj u budućnosti bude nepresušni izvor voće i povrće, a naročito grbaljske pamidore“

Potpredsednik Opštine Kotor, Siniša Kovačević, kazao je da  pored poljoprivrednog Grbalj ima i veliki turistički potencija, koji u narednim godinama treba valorizirati na najbolji način za Grbalj i Boku. „Dužni smo da zaštitimo naš prostor i autentične proizvode kako bi stvorili sve potrebne preduslove za dalji razvoj Grblja, kao najvećeg poljoprivrednog, turističkog i privrednog predvodnika Boke Kotorske. Samo tako stvorit ćemo uslove da se Boka pozicionira u Evropi i svijetu na način na koji joj to istorijski, kulturno, geografski, ekonomski i pripada, a što nam je u jednom istorijskom trenutku bilo oduzeto. Na nivou četiri  bokeljske opštine potrebno je napraviti strategiju daljeg privrednog i strukturnog razvoja ove istorijske, geografsko i kulturno posebne cjeline. Potrebno je da kao posebna regija idemo ka Evropi i svijetu u smislu ekonomske i kulturne saradnje”.

Posjetioci su imali priliku da degustiraju paštu na pamidoru, grbaljski sir i ostale delicije ovog kraja.

Ovo veče upotpunili su nastupi Danice Crnogorčević, Đoka Koprivice, Jelene i Ognjena Koprivice, Pjevačkog društva Grbalj, Sava Ćetkovića, Sava Šumara i KUD-a Sv. Jovan Vladimir iz Bara.

U nedelju, 1. avgusta na istom mjestu, drugi dan za redom održan je bazar na kome su svi prisutni mogli pazariti domaće grbaljske proizvode.

Organizatori ove manifestacije, kažu da su veoma veoma zadovoljni posjetom i odazivom te se nadaju da je Grbalj, osim tradicionalne Ribarske noći u Bigovi dobio još jednu manifestaciju.

/ Milica Cvijović /

Najčitanije