11.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno idejno rješenje za uređenje Ilijinog parka u Igalu

Iz idejnog rješenja kompozicioni plan

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog uradila je idejno rješenje uređenja terena i rekontrukcije zelenih površina Ilijinog parka u Igalu. Ovaj projekat predstavlja nastavak aktivnosti lokalne uprave na planiranju i realizaciji radova na uređenju hercegnovskih ulica i mjesta za druženje na otvorenom, a uradila ga je inžinjerka pejzažne arhitekture Milica Berberović.

Kako iz Agencije navode, projektom je predviđeno parterno i hortikulturno uređenje prostora Ilijinog parka, sa ciljem da ova parkovska površina u centralnoj urbanoj zoni Igala bude reprezentativna i visoko dekorativna.

Prema idejnom rješenju, predviđeno je proširenje postojećih pješačkih staza, zamjena dotrajalih instalacija oko fontane, kao i uređenje platoa oko iste.

Unutar parka planirano je proširenje postojećeg dječijeg igrališta, stvaranje nove zone igrališta za djecu sa posebnim potrebama, kao i zone za rekreaciju. Obodom parka predviđena je izgradnja trotoara duž Norveške ulice koji je neophodan za bezbjedniji  pješački saobraćaj.

Prema riječima direktora Agencije za izgradnju i razvoj Bora Lučića, prvi neophodni radovi odnose se na uređenje staza i klupa („pižula“), izgradnju trotoara duž Norveške ulice, kao i zamjenu starih i ugradnju novih instalacija.

Iz idejnog rješenja 3d prikaz

Nakon tih primarnih radova, uslijediće uređenje platoa oko postojeće fontane, a to će podrazumijevati zamjenu postojećih instalacija, čišćenje fontane i postavljanje nove česme i novog pločnika. Oko sadašnjeg pločnika planirana je izgradnja „vodenih ogledala“ – plitkih bazena sa vodom do maksimalno 10cm dubine. U njih je moguće postaviti prskalice čija visina izbacivanja vode ne bi trebalo da pređe 20cm.

Kako objašnjava Lučić, nakon što bude završena prva faza radova, u planu je uređenje i proširenje postojećeg dječijeg igrališta, zatim izgradnja novog igrališta za djecu sa posebnim potrebama, kao i posebna faza izgradnje zone za rekreaciju.

Najčitanije