22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Završeno snimanje dokumentarca „Mir naše Gospe“

Mir našeGospe

Snimanje kratkog dokumentarca „Mir naše Gospe“ po scenariju i u režiji Vladimira Perovića završeno je 21. avgusta u produkciji Centra za kulturu Tivat, saopštila je producentkinja CZK Jelena Božović.

Film je podržan sredstvima Opštine Kotor, preko prošlogodišnjeg konkursa opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti za podršku invidualnom kulturnom stvaralaštvu.

Riječ je o Gospi od Škrpjela, veličanstvenom otočiću/školju ispred Perasta, na kome su po predanju prije više od četiri i po vijeka, kad je bio obična hrid (škrpjelo) ribari pronašli svetu sliku Bogorodice sa djetetom. Potom su Peraštani decenijama dopunjavali hrid donošenjem kamenja, stvorili otočić, te na njemu podigli crkvu, sveto mjesto za vjernike, ponos za sve stanovnike Boke, nezaobilaznu turističku destinaciju koju hodočaste ljudi iz čitavog svijeta, svih kultura, nacija, religija.

„Mir naše Gospe“ se ne bavi kazivanjem legende, niti turističkom promocijom, mada nosi natruhe i jednog i drugog. Film, koji autor određuje kao kreativni dokumentarac ili kao vizuelni esej, smješta vjekovni mir ovog jedinstvenog kulturno-istorijskog i religioznog odredišta u kontekst uzavrele turističke sezone. Gužva kao u košnici, morski prostor oko otočića kao prenapučena saobraćajnica nekog velegrada. Gliseri, skuteri, jahte, jedrilice, barke, brodice, vodene kočije, i naravno ogromni kruzeri, koji se kroz Verige promaljaju kao neke praistorijske zvijeri, a njihova ogromnost i tromo puženje – kao da prijete čistoti, ljepoti, miru, čitavom onom duhovnom ozračju koje Gospa nosi…

završeno snimanje

Radilo se intenzivno, i po 15 sati na dan, od praskozorja do kasno u noć. Svedenu, u ovom slučaju izuzetno efikasnu ekipu činili su Vladimir Perović, Ivan Čojbašić, Jelena Božović i Neno Bubonja, a ogromnu pomoć i podršku pružili su Blažo Krivokapić i don Srećko Majić, koji je naravno dao i odobrenje da se film snima na otočiću i oko njega.

Ukoliko i u montaži i post-produkciji bude po planu, kao što je bilo na snimanju, očekuje se da bi film mogao da doživi svoja prva prikazivanja krajem novembra ove godine.

Ista ekipa je 15. avgusta završila i poslednju fazu snimanja drugog kratkog dokumentarca, „Ognjilo“, koj se, zbog razvlačenja mreže dalekovoda kroz Katunsku nahiju (sastavni dio filma) proteglo na skoro tri godine.

Kroz njegove dane, godišnja doba i cijele godine, ovaj film prati gorštaka iz katunskog krša, čovjeka u čiji pejzaž, u čiji prostor, u čiji se život, useljavaju neobični, gorostasni metalni susjedi, a on i dalje živi svoj život onako kao je živio i kako su kroz vjekove živjele generacije predaka.

Simbol tog života je ognjilo iz naslova, mali jednostavni starovremski pribor kojim se izbijaju iskre iz kamena kremena.

I ovaj film po planu treba da doživi svoju premijeru krajem novembra, a onda kreće u svjetski festivalski život.

Najčitanije