16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Završetak gradnje autoputa Podgorica – Boljare najvjerovatnije do kraja 2027.

Autoput u CG – foto Mediabiro
Autoput Podgorica-Boljare trebalo da bude završen, u dogovoru sa Srbijom, najvjerovatnije do decembra 2027. godine, najavio je premijer Zdravko Krivokapić.
On je kazao da postoje dva značajna projekta koja će demonstrirati za nekoliko dana.
– Jedan je dogovoren u načelu i to je Jadransko-jonski autoput, koji je dogovoren sa američkom stranom, kao i završetak našeg auto-puta od Mateševa do Boljara. To će biti realizovano uz podršku evropske zajednice. Ako ta dva puta odradmo, Crna Gora ima izuzetnu komunikaciju koja obezbjeđuje povezivanje sa srednjom i sa zapadnom Evropom – rekao je Krivokapić.
On je na konferenciji za novinare kazao da se danas, ako nemamo moderne saobraćajnice, nalazimo u podređenom položaju u odnosu na druge.
Krivokapić je poručio i da je neophodan intenzivan ekonomski razvoj Crne Gore, za koji je Vlada ponudila tri programa.
– To su Evropa sad, Crna Gora odmah, i Evropa ovdje. Već naredne sedmice ćemo vam prezentovati taj naš drugi projekat Crna Gora odmah, a za desetak dana i ovaj Evropa ovdje – naveo je Krivokapić.
On je rekao da su svi ti projekti i sve što što je rađeno u prethodnom peirodu više prepoznato od međunarodne zajednice nego od subjekata, posebno politčkih, na ovim prostorima.
– Oni su izvrtali svaki rezultat i iskazivali ga kako njima odgvovara – smatra Krivokapić.
On je, komentarišući program Evropa sad, koji je nedavno predstavljen, kazao da on ima jasno definisane uslove.
– Vlada će napraviti svu infrastrukturu da sve poremaćaje koji bi se dešavali, a mi smo skloni tome, prijavimo anonimno i da djelujemo blagovremeno. Tu mislim na mnoge opstrukcije poslodavaca koji vam kaže “Evo vam plata toliko i toliko ali mi vratite određeni iznos”. Nećemo dozvoliti da ovako dobri projekt propadnu zbog pojedinaca koj imaju prirodnu sklonost da ne poštuju pravila – poručio je Krivokapić.
On je rekao da će pravila biti važnija od svega i da će se svi morati jednako njih pridržavati.
– Selektivnost koja je do sada bila prsutna treba da je zaboravimo – saopštio je Krivokapić.
On je ocijenio da impresivan rezultat predstavlja i ekonomski rast Crne Gore koji je nezabilježen za ovu godinu na prostorima Evrope.
– Prema procjenama Svjetske banke (SB) to je više od deset odsto, a prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) to je 12,3%. Mi očekujemo da će to biti i više. To znači da ćemo ovaj dug svesti na onu željenu mjeru dobre reputacije, a to je da bude spod 80% – kazao je Krivokapić.
Time, kako je rekao, Crna Gora stiče sve preduslove da može da ostvari ono što će budžetom biti zagarantovano.
– I kao što smo rekli, nema novog zaduživanja u smislu novih para, ali ima ako vam se ukaže prlika da dobijete povoljniji kredit da ga zamijenite nekim koji je sada opterećenje – zaključio je Krivokapić.
Izvor:Mina

Najčitanije