21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Završnim koncertom u Crkvi sv. Duha  „krunisan“ IV Susret kontrabasista u Kotoru

Susret kontrabasista – Patkolo, Belević i Lazić sa polaznicima

Imali čast i zadovoljstvo da uče od svjetskog maestra Romana Patkola



Mladi, talentovani kontrabasisti David Golubović, Stefan Ekmedžić, Aleksandar Višić, kao i kontrabasistkinje- Nikolina Strugar, učenica prvog razreda Srednje škole „Vasa Pavić“ u Podgorici i njena profesorka Aleksandra Trifunović, koje su pokazale da kontrabas nije isključivo „muški instrument“, željni da mimo redovne nastave nauče nešto više i usavrše svoju izvođačku tehniku uz vrhunske umjetnike-pedagoge, nastupili su na koncertu koji je u Crkvi sv. Duha održan u završnici četvrtog izdanja Susreta kontrabasista. U klavirskoj saradnji sa prof. Vidom Belević podijum su podijelili sa blistavim Kvartetom kontrabasa koji čine profesori (i predavači): Roman Patkolo iz Slovačke-Švajcarske, Ljubinko Lazić iz Srbije, Veljko Belević i Aleksandra Trifunović iz Crne Gore. Kvartet je briljirao izvodeći komade domaćeg kompozitora Senada Gačevića inspirisane etno muzikom Balkana, zatim „Serenadu“ V. Vačkara. Publiku su oduševili izvedbom djela „Alla Turca“ i „Polka Crnogorka“ koja su komponovali D. Golemović i S. Gačević, te je uslijedio i bis. Belević i Lazić su se predstavili i kao izvrsni solisti. Patkolo i Lazić su inače članovi nagrađivanog, prestižnog Kvarteta kontrabasa “Bassiona Amorosa”, sa kojim već sutradan nastupaju u Roterdamu.

-Predavanje nam je održao prof. Roman Patkolo, bilo mi je veoma korisno, išli smo do detalja u analizi djela „Gavotta“ G. Bottessinija, koje sam izvela. Vježbala sam, uz sugestije profesora gdje šta da popravim, izmijenim, što sam i primjenila na koncertu. Veoma se radujem učešću u ovom susretu, jer prof. Roman je jedan od najvećih svjetskih kontrabasista,  bila mi je velika čast i zadovoljstvo, kaže Nikolina Strugar, koja je svojim nastupom otvorila koncert.

Susret kontrabasista -Kvartet profesora

Profesori Veljko Belević i Ljubinko Lazić idejni su tvorci ovog malog, specijalizovanog projekta koji je usmjeren na razvoj kontrabasizma, na pružanje, prenošenje i razmjenu znanja i iskustva sa mladim umjetnicima koji dolaze. Ovi susreti okupili su deset polaznika, srednjoškolaca iz Podgorice i studenata iz Srbije, koje su predavači selektovali. Nije bilo učenika iz Kotora, jer klasa kontrabasa još nije osnovana u Muzičkoj školi „Vida Matjan“, mada interesovanje postoji.

Prof. Senad Gačević, koji je ispratio ovaj koncert, jako pažljivo je selektovao određene kompozicije, te napravio aranžmane za kvartete kontrabasa, za ansamble kontrabasa, za solo kontrabas. Na taj način predstavio je crnogorsku muziku zasnovanu na izvornim motivima, a komponovanu specijalno za kontrabas. Kompozicije Gačevića objavljene su prošle godine u knjizi „Bassonegro“, koja je doprinjela dodjeli Trinaestojulske nagrade njenom autoru. Knjiga se zove isto kao i Kvartet kontrabasa koji čine V. Belević, Lj. Lazić, kao i članovi CSO – S. Turusković i P. Vujović, a u alternativi je A.Trifunović.

Susret kontrabasista – Nikolina Strugar

Krajem mjeseca kvartet „Bassonegro“ će nastupiti na turneji kroz Srbiju, (Kragujevac, Beograd, Inđija i Stara Pazova), potom će se predstaviti po Sjeveru Crne Gore, a u decembru najavljuju koncert u Podgorici .

Manifestaciju Kontrabas susreti, koja je održana od 29. do 31. avgusta, finansijski i organizaciono su podržali Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Muzička škola „Vida Matjan“ Kotor.

Publika oduševljena

Prenose znanje u kratkom periodu

– Dok sam ja studirao 90-ih godina, usavršavao sam se prolazeći hiljade kilometara kda bih nekako došao do renomiranih evropskih profesora, a danas je to malo lakše- imamo sreću da nam dolaze prestižni umjetnici. Ovoga puta čast nam je da je sa nama jedan od najvećih svjetskih kontrabasista Roman Patkolo. Prošle godine u Muzičkom centru to je bio prof. Artem Čirkov iz Rusije, bio je i prof. Fahrudin Stroil iz Sarajeva. U kratkom vremenskom intervalu uspijevamo da prenesemo to znanje na mlade. Oni imaju šansu da sviraju i da slušaju druge, da steknu informacije o tome šta ih očekuje u domenu izvođaštva na kontrabasu.  Uvijek ima mjesta i mogućnosti u orkestrima, u manjim kamernim ansamblima, kako u klasičnim, tako i u džez i etno orkestrima, kaže prof. Belević za Boka news.

Najčitanije