3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog hirova i reklame stranog investitora, žitelji Krtola i cijele Luštice u subotu će imati vanredne prilike

Krtoli – foto Opština Tivat

U turističkom rizortu  Luštica Bay kod Tivta narednog vikenda biće održana međunarodna biciklistička drumska trka „Adriatic Luštica Bay Montenegro Race 2021”, u organizaciji Biciklističkog kluba Budva i u partnerstvu sa Lušticom Bay.

Trka počinje u subotu, 28. avgusta, u 10 časova, a zbog nje će toga dana kako sada stvari stoje, čitavo područje Krtola i Krašića u tivatskoj opštini, ali i sva sela na hercegnovskom dijelu Luštice, satima biti „odsječena od svijeta“ jer je nekome palo da u sred špica sezone na jedinoj drumskoj vezi tog područja sa ostatkom države, organizuje biciklističku trku.

„Takmičari koji učestvuju na trci „Adriatic Luštica Bay Montenegro Race 2021” voziće kroz krajolik netaktnute prirode, unutar rezervata prirode Solila kraj Tivta, kroz Radoviće i šumovite dijelove poluostrva Luštica, što daje posebnu draž ovoj biciklističkoj trci na samoj obali Jadrana. Svečani početak trke je ispred hotela The Chedi Luštica Bay, 28. avgusta u 10 časova. Prvi krug trke počinje ispred picerije „Fortica”, a linija finiša je na poligonu Luštica Bay. Ruta trke je: Luštica Bay – Solila – Radovići – Luštica Bay. Konfiguracija staze obuhvata i pet planinskih sprinteva. Vozi se 12 krugova, u dužini od 9,8 kilometara, dok se uzbudljivi finiš odigrava na poligonu Luštica Bay, čime se ukupna trasa trke zaokružuje na 118,90 km. Dolazak prvih vozača na cilj se očekuje oko 12.50 časova.“- saopštili su juče iz te kompanije.

Ovo znači da će u subotu na najmanje četiri sata, biti potpuno blokiran saobraćaj na oba prilazna puta zacijele Krtole, Krašiće i sva dalja luštička sela. Juče nam je  iz Opštine Tivat nezvanično rečeno da je lokalna uprava dala saglasnost da se ova manifestacija održi, ali da su navodno organizatori u saradnji sa Odjeljenjem bezbjednosti Tivat, na sebe preuzeli obavezu da regulišu saobraćaj na putevima kuda će prolaziti biciklisti. Opštinari tvrde da im je obećano da će navodno, saobraćaj biti obustavljan i uspostavljan naizmjenično, kako takmičari na biciklima prođu određenu dionicu puta, ali naši izvori iz policije tvrde da to neće biti moguće već će čitava trasa na kojoj se vozi, biuti potpuno zatvorena za saobraćaj. Kako god, izvjesno je da u subotu slijedi dodatni saobračajni haos na ionaklo ljeti zakrčenim putevima u južnom dijelu opštine Tivat a zbog čega i u „redovnim okolnostima“ – bez biciklista koji ovuda voze, mjetanima Krtola koji rade u Tivtu, za odlazak i povratak sa posla treba najmanje po dva sata. Nismo uspjeli da saznanju ko je od nadležnih u Opštini došao na ideju da uz sav uobičajeni saobraćajni haos na tivatskim putevima, u sred sezone i to na vikend kada je priliv ljudi koji idu na plaže na Luštici dodatno povećan, satima uzurpira bukvalno sve drumske veze ovog područja sa ostatkom države, jer je riječ o putevima koji imaju status regionalnih.

Iz Luštice Bay juče je saopšteno da će bicillistička trka biti organizovana prema propisima Međunarodne biciklističke unije (UCI), a otvorena je za sportiste sljedećih kategorija: muškarci elitna kategorija i muškarci mlađi od 23 godine. Događaj je upisan u kalendar UCI Europe Tour i registrovan kao događaj UCI klase 1.2.

Pjesacka staza Luštica
Pjesacka staza Luštica

Na trci učestvuju nacionalni timovi, regionalne selekcije, „UCI kontinentalni timovi” i klupski timovi, a ekipe imaju od četiri do šest vozača. Pobjednici osvajaju bodove za UCI listu, na osnovu čega se kvalifikuju za olimpijske igre i svjetska i kontinentalna prvenstva. Prvoplasirani takmičar osvaja 40 UCI poena. Pored bodovanja, biće dodijeljene i novčane nagrade, kao i medalje i pehari pobjednicima.

„Ovog ljeta smo podržali organizaciju nekoliko izuzetnih sportskih događaja, kako na moru tako i na kopnu, i veoma smo zadovoljni što na taj način ispunjavamo zamisao da se Luštica Bay prepoznaje kao destinacija koja profesionalnim sportistima pruža odlične uslove za trening i takmičenja. Iznova se dokazujemo kao domaćin koji može da ponudi vrhunske uslove, ambijent i infrastrukturu za organizaciju prestižnih sportskih takmičenja.“-rekla je Maša Radulović, menadžerka korporativnih komunikacija. Ona je istakla da, zahvaljujući čitavoj mreži biciklističkih i pješačkih staza u naselju, redovni gosti i posjetioci Luštice Bay takođe imaju priliku da ovdje provedu aktivan odmor baveći se sportom i rekreacijom, što čini važan dio koncepta zdravog života koji propagira taj rizort.

Zvanične prijave za trku do sada je podnijelo 14 ekipa:  nacionalni timovi Srbije i Bugarske, Yoeleo Test Team PB 4Mind (UCI Continental Team) iz Kanade, tim Biciklističke akademije (UCI Continental Team) iz Kambodže, Electro Hiper Europa (UCI Continental Team) iz Argentine, Global Cycling Netherlands Team iz Holandije, Kolesarski Klub Kranj iz Slovenije, Croatia Mix-Team iz Hrvatske, CCN Metalac Sunbelt Kraljevo iz Srbije, tim Vasil Levski Sofia iz Bugarske i Herzegovina Team Široki iz Bosne i Hercegovine, te Nacionalni tim Bosne i Hercegovine, Biciklistički klub Pljevlja iz Crne Gore i Biciklistički klub Zmaj od Bosne iz Tuzle iz BiH.

Prema riječima direktora trke Siniše Milidraga, оrganizatori očekuju da će epidemiološka situacija biti stabilna, kako bi bilo omogućeno održavanje trke, bezbjedan dolazak i povratak takmičarskih ekipa.

Sudijski kolegijum za trku čini sedmoro iskusnih sudija, iz Crne Gore i Srbije. Sjedište trke je u Domu studenata i učenika „Spasić – Mašera”, u Dobroti kraj Kotora. Registracija takmičara i završne pripreme se odvijaju 27. avgusta tokom dana. Generalni sponzor trke je Luštica Bay, a organizaciju su podržale opštine Kotor i Tivat, kao i turističke organizacija Kotora i Tivta.

Najčitanije