26.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog kvara na motoru avion Air Serbie prinudno sletio na aerodrom Tivat

Putanja oštećenog aviona prije prinudnog slijetanja u Tivat

Avion tipa „airbus A319“ kompanije Air Serbia na redovnom letu Tivat-Beograd, danas nešto poslije 15 sati, ubrzo nakon polijetanja sa aerodroma Tivat, imao je tehnižčkih problema zbog kojih je bio prinuđen da se vrati na tivatski aerpdrom.

Avion registracije YU-APK je prema nezvaničnim informacijama, iz za sada još neutvrđenih razloga, doživio veći kvar na jednom od svoja dva motora. Posada je prijavila problem sa motorom kontroli letjenja i zatražila povratak i pinudno slijetanje na aerodrom Tivat što im je odmah i odobreno. Avion je nakon kraćeg kruženja nad otvorenim morem južno od Boke Kotorske tokom kojeg je obavljena procedura ispuštanja viška goriva, postigao smanjenje težine dovoljno za sigurno slijetanje, pa je okrenuo nazad prema aerpodromu Tivat gdje je onda obavio potpuno normalno slijetanje, bez ikakvih incdenata. Sve dežurne ekipe hitnih službi aerodroma Tivat pritom su bile u pripavnosti, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom. Prema navodima očevidaca, na jednom od motora Air Serbijinog „airbusa“ su nakon sliojetanja, bila primjetna oštećenja, ali za sada nije poznato kako je do nih došlo i da li je motor otkazao zbog toga što je eventualno „progutao“ neku veću pticu tokom leta ili je došlo do otkazivanja neke od njegovih komponentni uslijed zamora materijala. U svakom slučlaju, na oštećenom motoru kada je avion sletio, nije bilo otvorenog požara niti dima, pa time ni pogtrebe za intervencvijom vatrogasaca

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a prema tvrdnjama piutnika koji su se zatekli u avionu prilikom kvara, čula se manja eksplozija nakon čega se osjetilo da letjelica koja je tada bila u fazi penjanja, gubi snagu. Ubrzo je uslijedilo i zvanično obavještenje putnicima preko interkoma od kapetana vazduhoplova, da avion ima tehničkih problema zbog kojih se moraju vratiti u Tivat. Avion je još na platformi aerodroma Tivat i čeka se dolazak mehaničara Air Serbije koji trena da ga pregledaju i ustanove da li se kvar na motoru može sanirati na licu mjesta.

Inače, „airbus A319“ YU-APK je avion star 19 godina, a u floti Air Serbije leti od maja 2019.godine. Pogone ga dva turboventilatorksa motota IAE V2500 maksimalnog potiska od 102,5 kilonjutna, a koje je proizveo konzorcijum International Aero Engines iz Švajcarske.

Sličan incident na tivatskom aerodromu se posljednji put desio prije šest godina kada 22.jula 2016. avion tipa „tupoljev Tu-204“ ruske kompanije Red Wings na liniji za Moskvu, odmah nakon polijetanja imao veći kvar na jendom od dvsoja dva motora, pa se takođe nakon sprovedene procedure izbacivanja viška goriva, morao vratiti i prinudno sletjeti u Tivat.

Izvor:S.L.

Najčitanije