22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog velikog broja mutacija novi soj mogao bi biti otporniji na cjepiva

Vakcina

Nova varijanta koronavirusa, koja se širi iz Južne Afrike, izaziva veliku zabrinutost diljem svijeta jer bi, zbog iznimno mnogo mutacija, mogla biti otpornija na postojeća cjepiva. Nakon afričkih zemalja i Hong Konga, Belgija je prva europska zemlja u kojoj je potvrđena zaraza novom varijantom, za sada poznatom pod nazivom B.1.1.529.

Južnoafrički genetičari objavili su ono što im je do sada poznato o najnovijoj varijanti virusa SARS-Cov-2. Identificirana je ovoga tjedna i označena kao B.1.1.529, no utvrđeno je da se širi od početka mjeseca, dominantno provincijom Gauteng. Navode neobičnu konstelaciju mutacija, dosad nezabilježenu, s više od 30 mutacija u spike proteinu koji vezuje virus za stanice ljudskog domaćina. Neke od mutacija poznate iz već otkrivenih sojeva upućuju na to da najnovija varijanta vjerojatno lakše ulazi u stanicu i lakše izbjegava stečeni imunitet.

– Velika Britanija prva je identificirala prijetnju i uzbunila svoje partnere. Osim u Južnoj Africi slučajevi su otkriveni i u Bocvani te se virus vjerojatno proširio i na druge zemlje, rekao je Sajid Javid, britanski ministar zdravstva.

– Ono što nam sada treba su epidemiološke studije o tome kako se ovaj virus prenosi u kućanstvima. Moramo vidjeti kako se širi po Južnoj Africi, gdje bilježe velik porast, s vrlo visokim R brojem od gotovo 2, što je mnogo više nego što smo vidjeli u svijetu već dugo vremena. Sve to zabrinjava navodi na zaključak da se soj širi kroz populaciju visoko imuniziranu prethodnim zarazama, rekla je dr. Susan Hopkins, britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost.

Belgijski virolog objavio je rano poslijepodne da je potvrđen prvi slučaj zaraze novom varijantom u Belgiji, kod putnika koji je stigao iz Egipta. Simptome ima od ponedjeljka.

– Trenutačno postoji manje od stotinu potpuno sekvencioniranih genoma. Još mnogo toga ne znamo. No znamo da ova varijanta ima velik broj mutacija, i zbog toga se trebamo zabrinuti, pitanje je kako će se virus ponašati, rekla je Maria Van Kerkhove, Svjetska zdravstvena organizacija.

Europska komisija, očito poučena dosadašnjim sporijim reakcijama, traži trenutačnu obustavu letova iz Južne Afrike i ostalih zemalja gdje je novi soj utvrđen.

– Sav zračni promet treba biti suspendiran sve dok jasno ne utvrdimo opasnosti koje donosi novi soj. Svi putnici iz tih krajeva moraju proći stroge mjere karantene, rekla je Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Europa za to vrijeme ionako zaoštrava mjere, već dominantna delta varijanta dovoljno je zarazna i opasna da ugrožava i zemlje s visokom procijepljenošću. Najrazvijenija španjolska pokrajina Katalonija ne pušta više nikoga u kafiće, restorane i domove umirovljenika bez COVID potvrde.

Točno 75 posto Katalonaca potpuno je cijepljeno, svi stariji od 70 godina dobit će i booster dozu. Ipak, i ondje brojevi rastu, kao i diljem Europe.

Izvor:HRT

Najčitanije