21.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zeleni sertifikat Srbije građanima regije otvara vrata Hrvatske

Vakcina

Problematika prelaska granica Evropske unije ovog ljeta dobila je na konfuziji, jer je brzopleto i prilično nejasno uvođenje digitalnih certifikata u državama EU-a zvanično značilo i stop za ulazak građana država koje ne budu izdavale potvrde kakve su propisane u Briselu.

Kako ići, gdje ići i šta ponijeti? I, na kraju, kako doći to toga što treba ponijeti? To su pitanja koja more većinu onih koji sebi, makar sa finansijske strane, mogu priuštiti odlazak na hrvatski Jadran.

No, zahvaljujući Srbiji, zemlji koja je velikodušno otvorila vrata građanima susjednih zemalja, vrata Hrvatske, ali i još nekih država Evropske unije, među kojima su i Slovenija i Grčka, bit će otvorena, makar kada se radi o dokumentaciji koja se odnosi na COVID stanje putnika.

Odlukom vlasti iz Beograda, svi oni koji su potpuno vakcinisani na teritoriji Republike Srbije, bez obzira na to odakle dolazili, e-mailom su dobili zvanični zeleni elektronski certifikat Srbije o vakcinaciji, koji je važeći i u elektronskoj i u štampanoj formi, koji, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, vrijedi kao važeći COVID sertifikat za prelazak granice te zemlje.

Ono što je jedan od osnovnih preduslova za prelazak granice je – potvrda sa QR kodom preko kojeg granična policija može steći uvid u sve detalje o COVID stanju putnika – vakcinaciju, prebolovani COVID-19 ili negativan test.

U odgovoru na upit koji smo poslali u Zagreb se, osim toga, navodi i to da su vrata Hrvatske otvorena ne samo za one koji su imunizaciju izvršili vakcinama koje je priznao evropski regulator EMA, a to su AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna i Johnson&Jonhson, već i za one koji su primili vakcine koje EMA nije odobrila, ali koje se koriste u pojedinim zemljama EU-u – ruski Sputnjik V i kineski Sinopharm, uprkos tome što nemaju dozvolu EMA-e.

Hrvatska je, naime, uz još nekoliko evropskih zemalja koje se oslanjaju na turizam (Grčka, Portugal, Španija…), zagovarala ublažavanje mjera ulaska na svoju teritoriju.

“Obavještavamo Vas kako se za ulazak u Republiku Hrvatsku priznaju četiri cjepiva koje je odobrila EMA: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Jonhson te još dva cjepiva koja se koriste u drugim članicama EU i to Sinopharm i Sputnik V”, kaže se u pojašnjenu iz MUP-a Hrvatske upućenom Al Jazeeri.

“Osobe koje posjeduju potvrdu da su prije više od 14 dana primile drugu dozu vakcine (za vakcinu Johnson&Johnson mora proći više od 14 dana od primitka prve i jedine doze) protiv COVID-19 koje apliciraju države članice, izuzete su od obveze testiranja i samoizolacije prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku”, dodaje se.

U odgovoru MUP-a Hrvatske stoji da će ta zemlja priznati i potvrde bez QR koda, koje izdaje ovlaštena zdravstvena ustanova, što znači da bi i „nota račun“ potvrde, trebale biti dovoljne.

“Što se tiče digitalnih COVID potvrda, hrvatska granična policija čitačem može očitati EU digitalne COVID potvrde te QR kod kojeg je propisao WHO po ICAO standardu.

Osobama kojima nisu izdane potvrde s QR kodom, za ulazak u Republiku Hrvatsku priznat će se potvrde koje su izdate od strane ovlaštene zdravstvene ustanove, uz ispunjavanje ostalih uslova za ulazak u Republiku Hrvatsku. Potvrde o cijepljenju trebaju sadržavati osobne podatke osobe koja je cijepljena, podatke o vakcini,broj doza i datum vakcinisanja“, rečeno je.

Kada je riječ o onima koji nisu vakcinisani, već su bili zaraženi, oni moraju imati pozitivan PCR ili brzi antigenski test BAT stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz, ali ne stariji od šest mjeseci, ili potvrdu da su preboljeli COVID-19 izdatu od ljekara.

Priznaje se i potvrda o preboljenju COVID-19 i primanju jedne doze vakcine unutar šest mjeseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti provedeno prije manje od 180 dana od dolaska na granični prijelaz.

Na pitanje da nam pojasne šta znači “plaćen smještaj”, da li se odnosi na rezervaciju, djelimično plaćen ili u potpunosti plaćen smještaj, iz MUP-a su nam odgovorili: “Obavještavamo Vas kako je Odlukom Stožera civilne zaštite RH o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske u tački V, podtočki 8. propisano kako državljani trećih država koji u RH dolaze u turističke svrhe moraju imati potvrdu o uplaćenom smještaju“.

Pritom ističemo kako se prihvaća i avansno plaćanje određenog postotka smještaja (npr. 30 posto), a mali iznajmljivači upravo uvjetuju avansno plaćanje, te nije moguće rezervirati smještaj bez prethodne avansne uplate. Takođe, o tome mogu izdati i potvrdu.

Dodatno, prema našim saznanjima većina turističkih objekata u RH, hotela i apartmana, prihvaća plaćanje unaprijed i u mogućnosti je izdati potvrdu o izvršenoj uplati”, kažu u odgovoru iz MUP-a Hrvatske.

A za one koji su vakcinisani u Srbiji, a koji bi mogli ići u druge zemlje, iz Beograda dolazi informacija da digitali certifikat Srbije trenutno još, prema bilateralnim dogovorima država, priznaju Grčka, Turska, Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Češka Republika, Slovenija i Rumunija.

Najčitanije