11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenika: Nakon 50 godina oživio tunel Lalovina

Tunel Lalovina, završen projekat

Nakon pet decenija oživio je tunel Lalovina. Stari željeznički tunel danas je uređena pješačka staza, koja povezuje Meljine i Zeleniku. Uspješan završetak projekta adaptacije koji je finansirala Opština Herceg Novi obilježen je sinoć, u prisustvu brojnih građana i predstavnika lokalne uprave.

“Ovo danas što imamo razlikuje se kao od neba do zemlje, u odnosu na ono što smo ovdje zatekli ja i saradnici kada smo u septembru obilazili mjesne zajednice. Tada je bilo gotovo nemoguće proći kroz tunel, a danas je stavljen u novu funkciju. Imamo novu, reprezentativnu pješačku komunikaciju, koja je na dobrobit mještana Meljina i Zelenika i svih građana Herceg Novog”, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Podsjetio je da se u projekat krenulo nedugo nakon formiranja nove lokalne vlasti u Herceg Novom. Za kratak period došlo je od ideje do realizacije. Asfaltirana je staza, postavljena javna rasvjeta u tunelu i na prilazima, postavljene klupe, uređen plato u Zelenici, zasađeno novo zelenilo: masline, lipe, oleanderi, eukaliptus.

Tunel Lalovina, završen projekat

Katić se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta, a posebno Agenciji za izgradnju i razvoj i preduzeću “Komunalno stambeno” koji su dali maksimalan doprinos da se tunel i prostor oko njega oplemene. U realizaciji su učestvovali i preduzeće “Čistoća”, Služba zaštite i spasavanja, a sve uz podršku organa lokalne uprave.

Namjera Opštine je da uređenu i bezbjednu pješačku komunikaciju dobiju svi djelovi grada, poručio je Katić, te dodao da se se već radi na projektima izgradnje trotoara preko Zmijica u Zelenici, od Bijele do Kamenara.

U ime građana mjesnih zajednica Meljine i Zelenika zadovoljstvo zbog adaptacije tunela podijelio je Dragan Andrić.

“Ovaj tunel povezuje dvije mjesne zajednice i produžava Šetalište Pet Danica, od rijeke Sutorine skroz do luke Zelenika. Ovim smo izbjegli mnoge probleme, jer smo nekada koristili tunel na magistrali kao pješački. Ovaj tunel otvara nove perspektive, na korist svih građana naših mjesnih zajednica i cijele opštine, kao i turista, jer je ovo nova vrijednost i kvalitet”, kazao je Andrić. On se zahvalio lokalnoj upravi i poželio da tunel Lalovina koriste mnoge naredne generacije.

Tunel Lalovina, završen projekat

Sjećanje na željeznicu koja je preporodila Boku

Uličnom izložbom u tunelu građanima su prikazani detalji vremena kada su hercegnovskim priobaljem tutnjali vozovi, a prisutne je sa istorijskim značajem željeznice i ovog tunela upoznao Josip Veber, autor monografije “Željeznica u Boki Kotorskoj 1901-1968”, koji je i ustupio fotografije za postavku.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da kao veliki ljubitelj i radnik na popularizaciji željeznice i očuvanju njene istorije večeras mogu da prisustvujem ovako značajnom događaju. Otvaranjem ovog tunela čuvamo uspomenu na željeznicu kao sistem koji je umnogome preporodio ne samo Boku Kotorsku, već i cijelu ovu regiju”, poručio je Veber.

Pješačko-turističke staze ovoga tipa poslednjih desetak godina postale su veoma značajan trend u Evropi i svijetu. Kako je kazao Veber, anketiranje brojnih turista koji su boravili u Herceg Novom, konkretno u Institutu “Dr Simo Milošević” je pokazalo da gosti iz Norveške, Njemačke i drugih zapadnih zemalja, veliki plus daju ideji buduće staze koja bi se protezala prema granici sa Hrvatskom.

Tunel Lalovina, uređen plato u Zelenici

“Za to postoje jako dobri planovi koji će se realizovati kroz IPA fondove, sa opštinama Trebinje, Dubrovnik i Konavle. Ja se nadam da neće proći puno vremena i da ćemo uskoro dobiti i taj dio važne pješačke transverzale, koja će da spaja ne samo krajeve i gradove, već što je najbitnije – spajaće ljude”, zaključio je Veber.

Podsjetio je da je priča o željeznici u Herceg Novom i Boki Kotorskoj počela 16. jula 1901. godine. Tada je tačno u 11 sati u stanicu u Zelenici prispio prvi voz iz Sarajeva. Tog dana su željeznicu dobili i Trebinje i Dubrovnik. Od tog datuma Herceg Novi i cijeli ovaj dio Boke Kotorske imali su direktnu vezu sa gradovima Evrope jer je savremena kompozicija sa udobnim vagonima putnike prevozila do Sarajeva, Pešte, Beča i drugih centara. Vozovi su kroz Herceg Novi prolazili do 1968. godine, kada je donesena odluka da je pruga nerentabilna i ona je ukinuta.

Najčitanije