15 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenika – predstavnici CDPR održali mladima predavanje o štetnosti duvana

Predavanje u jednom od polamaturskih odjeljenja u OŠ Ilija Kišić Zelenika Herceg Novi

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) na  početku drugog polugodišta školske 2016/17.godine obišli su JU OŠ  „Ilija Kišić” u Zelenici – Herceg Novi, koja je davne 1970.godine  nagrađena tada tek ustanovljenom najvišom republičkom nagradom  „Oktoih“. Tačnije, priznanje je prvi put dodijeljeno ovoj školi od  svih osmogodišnjih škola u Crnoj Gori 4.januara 1971.godine. Inače osnovna škola u Zelenici već preko 52.godine nosi ime narodnog  heroja, učitelja i humaniste Zeleničanina Ilije Kišića, koji je  poginuo 1943.godine.

Posjeta spada u našu stalnu aktivnost u borbi protiv konzumiranja  duvanskih proizvoda u okviru koje posjećujumo osnovne i srednje škole  po Crnoj Gori. Prilikom posjete razgovarano je sa direktorom Đorđijem  Radovićem i osobljem škole o problemima koje izaziva konzumiranje  duvanskih proizvoda u školskom uzrastu. Svim učenicima završnog  razreda nakon održanog predavanja o štetnosti konzumiranja duvanskih  proizvoda, kao i datih uputstava koliko pušenje nepovoljno utiče na  mladi organizam, pogotovo u toj fazi razvoja ličnosti,tj u školskom  uzrastu, uručena je po knjiga za školsku lektiru i CD.

Očekujemo da će navedena donacija, koja predstavlja mali / veliki  znak pažnje prema učenicima i školi, sigurno najviše obradovati same  učenike i istovremeno im koristiti, kako za školske obaveze, tako i za  vannastavne aktivnosti.

Na ovaj način uvijek koristimo prigodne prilike da obiđemo  vaspitnoobrazovne ustanove i ukažemo na svu štetnost konzumiranja  duvanskih proizvoda na zdravlje.

Pušenje i sve njegove negativne posljedice prvenstveno utiču na  razvoj raznih vrsta kancera, kao i oboljenja srca i krvnih sudova. Stoga  apelujemo na sve da ne počinju nikada pušiti, a ukoliko su već pušači da ostave  pušenje ili bar pokušaju da se odviknu od konzumiranja duvanskih  proizvoda, kako bi sačuvali ono najvažnije, a to je svakako zdravlje – kaže se u saopštenju CDPR-a.

Najčitanije