16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Zelenski potvrdio pad Bahmuta, Putin čestitao vojnicima

Bahmut, 27.2.2023.
Foto: Alex Babenko / REUTERS

Okončana je najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu u Ukrajini. Rusija je ustvrdila da je zauzela Bahmut. Napad na već gotovo sravnjen grad predvodila je ruska plaćenička vojna skupina Wagner. Pad grada potvrdio je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekavši da je taj grad “danas još samo u našim srcima”.

Zelenski: Bahmut “još samo u našim srcima”

Čini se da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u nedjelju potvrdio gubitak grada Bahmuta kada je upitan je li i i dalje pod kontrolom Kijeva, rekavši da je taj grad “danas još samo u našim srcima”.

Upitan u Hirošimi prije sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom odupiru li se i dalje ukrajinske snage u Bahmutu ili je Rusija preuzela grad Zelenski je bio neodređen, a potom rekao: “Morate razumjeti da (tamo) više nema ničega – Danas je Bahmut još samo u našim srcima”.

Putin čestitao vojnicima na zauzimanju Bahmuta

Rusija je ustvrdila da je zauzela čitav ukrajinski grad Bahmut, što bi u slučaju potvrde značilo da je okončana najduža i najkrvavija bitka u 15-mjesečnom ratu. Zauzimanje Bahmuta, kojeg Rusi još iz sovjetskog doba nazivaju Artjomovsk značilo bi prvu veću rusku pobjedu u bitki koja traje više od 10 mjeseci. S više lokacija u razrušenom ukrajinskom gradu stižu prizori visoko podignutih ruskih zastava.

Rusko Ministarstvo obrane kratko je priopćilo “da je završeno oslobađanje Artjomovska kao rezultat napada jurišnih odreda Wagnera, uz podršku topništva i zračnih snaga”. Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnicima na zauzimanju grada, kazavši da će najzaslužniji biti nagrađeni, objavile su ruske novinske agencije.

Izvor:HRT

Najčitanije