13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U francuskoj Bretanji Hrvatsku predstavljale dvije gajete – Mila i Zora

U francuskoj Bretanji Hrvatsku predstavljale dvije gajete – Mila i Zora

Među više od 1.300 brodova, sudionika velike, završne parade koja se u subotu održala u sklopu festivala Tjedan zaljeva Morbihan u francuskoj regiji Bretanji, Hrvatsku su predstavljale dvije gajete – Mila iz Šepurine na otoku Prviću i Zora iz Malinske na otoku Krku.

“Nakon šest dana plovidbe po zaljevu Morbihan, predstavljanja nacionalne maritimne baštine te sudjelovanja u mnogim popratnim događanjima, velika parada svojevrstan je pozdrav publici koja svakodnevno prati festival i zahvala organizatorima u Francuskoj”, komentirao je predsjednik Udruge Cronaves iz Splita Plamenko Bavčević.

Uz rekreativne i regatne jedrilice, male motorne čamce, kajake, radne drvene brodove, čamce za veslanje i daske za jedrenje, u paradi su sudjelovali i atraktivni jedrenjaci do 50 metara dužine.

I ove godine pažnju su plijenili replika ruske fregate iz 1703. Standard i nekadašnji nizozemski parobrod Hydrograaf, 113 godina star istraživački brod Kraljevske mornarice, koji se danas iznajmljuje u turističke svrhe, a nerijetko ga koristi i nizozemska kraljevska obitelj.

“Iako su uvjeti za plovidbu bili teški, jak sjeveroistočni vjetar, uz inače jake morske struje koje stvaraju vrtače, specifične za zaljev Morbihan, naše dvije male posade odlično su se snašle i izmamile pljesak mnogobrojne publike. Hrvatska je još jednom pokazala i dokazala da se njena maritimna baština cijeni diljem Europe”, istaknuo je Bavčević.

Paradu je otvorio remorker francuske ratne mornarice Buffle, kojim zapovijeda 40-godišnja poručnica Helene Herrouin.

Izvor:Hina

Najčitanije