20 C
Kotor

Slušaj online radio

Žene širom Hrvatske održale proteste i pozvale na oštrije kazne za femicid

Šibenik – foto Duško Jarmaz – Pixsell

U 20 gradova u Hrvatskoj održani su protesti u znak solidarnosti sa žrtvama femicida i njihovim porodicama, nakon brutalnog ubistva Nizame Hećimović koja je od institucija u BiH tražila zaštitu od nasilnika.

Transparentom “Sigurnost žena je odgovornost države” žene u Splitu su izrazile solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje su na protestnim okupljanjima pozvale vlasti da zaštite žene koje su žrtve nasilja i koje se odvaže da prijave nasilnika.

Također, žene u Hrvatskoj godinama upozoravaju da država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava nasilja i sve mjere su, kažu, nedovoljne kako bi se zaštitile žene.

Od vlade traže da se u Kazneni zakon uvrsti femicid te da se izradi nacionalna strategija koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom, ali da u državnom budžetu budu predviđena sredstva za njenu provedbu.

Smatraju da se ne izdvajaju dovoljna sredstva za prevenciju ni za kažnjavanja. Prema statistici, Hrvatska je treća u Evropskoj uniji po broju slučajeva ubistava žena, koji je porastao u zadnjih deset godina.

Najčitanije