16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Žestoke borbe na sjeveru Gaze nakon što je UN pozvao na veću pomoć Gazi

Gaza

Izrael je nastavio bombardirati palestinsku enklavu i, čini se, širi kopneni napad u središtu pojasa Gaze. Naime, stanovnici su dobili naredbu da se odmah premjeste na jug.

Vijeće sigurnosti iz petog je pokušaja prihvatilo rezoluciju kojom se poziva na povećanje humanitarne pomoći za pojas Gaze i poduzimanje hitnih koraka za stvaranje uvjeta za održiv prekid neprijateljstva. UN upozorava da u Gazu pristiže samo 10 posto potrebne pomoći toj pogođenoj enklavi.

Žestoke borbe na sjeveru Gaze

Izraelske snage borile su se u subotu protiv militanata Hamasa u sjevernom dijelu Pojasa Gaze s ciljem stjecanja pune kontrole nad sjeverom kako bi se mogli usredotočiti na jug, dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo na dodatnu pomoć palestinskoj enklavi, ali nije zahtijevalo prekid vatre.

Gusti dim nadvio se nad sjevernim gradom Džabalijom u kojem je također najveći izbjeglički kamp u Gazi. Stanovnici kažu da grad proživljava konstantno zračno bombardiranje i granatiranje iz izraelskih tenkova za koje su rekli da su napredovali dalje u gradsko područje. Hamasovo oružano krilo, Brigade Al Kasam, potvrdilo je da je uključeno u borbu s izraelskim snagama u tom području i tvrdi da su uništili pet izraelskih tenkova.

Potvrđeno je da je gotovo 20.000 stanovnika Gaze ubijeno tijekom 11-tjednog sukoba, prema palestinskom ministarstvu zdravstva, a vjeruje se da su još tisuće zarobljene ispod ruševina. Gotovo svi od 2,3 milijuna stanovnika Gaze raseljeni su. Izrael kaže da je izgubio 14 vojnika od pokretanja napada na Pojas Gaze 20. listopada, kao odgovor na Hamasov napad 7. listopada na jug Izraela u kojemu je ubijeno 1200, dok je oteto 240 ljudi.

Izraelska vojska (IDF) priopćila je u subotu da je ispalila hice u području Ise u gradu Gazi kako bi namamila desetke militanata iz zgrade koja je služila kao sjedište Hamasa na sjeveru enklave. Vojska je također objavila video za koji kaže da prikazuje Hamasove tunele u području Ise.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije