21 C
Kotor

Slušaj online radio

Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru dobija nove sadržaje – Sve može

Ograda granicnog prelaza zahvata pola buduceg restorana
Ograda granicnog prelaza zahvata pola buduceg restorana

Do 1.juna kotorska firma „Blue mat Mont Company“ otvoriće novi ugostiteljski objekat – restoran na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Kotoru – zgradi Lučke kapetanije na gradskoj rivi na Luži. Povrdila nam je to izvršna direktorica „Blue Mat Mont Company“ Olivera Risteljić, ističući da se novi ugostiteljski objekat otvara u poslovnom prostoru koji je već nekoliko godina u vlasništvu te firme.

Velika kamena zgrada Lučke kapetanije podignuta je krajem 19.vijeka i nalazi se na samom ulazu u carinsko područje graničnog prelaza „Luka Kotor“,a do prije nekoliko godina bila je u isključivom državnom vlasništvu. Pored organa Lučke kapetanije na spratu, prizemlje zgrade koristila je tada državna kompanija „Zetatrans“ koja se bavi poslovima špedicije i agenture u pomorstvu i transportu. „Zetatrans“ je već poodavno privatizovan, a sa njime je u privatne ruke „otišlo“ i prizemlje atraktivne zgrade na samoj „pjeni od mora“ u Kotoru.

U evidenciji Uprave za nekretnine prizemlje zgarde Lučke kapetanije ukupne površine 256 kvadrata, vodi se na kompaniju „Blue Mat Mont“ kao „sukorisnika“. Od toga je jedan „poslovni prostor u vanprivredi“ površine 151 kvadrat, „Blue Mat Mont“ krajem prošle godine izdao u zakup „Lovćen banci“ koja je ovdje otvorila svoju filijalu, a kotorskoj firmi preostala su još dva „nestambena prostora“ ukupne površine 105 kvadrata, koji se već neko vrijeme rekonstruišu u ugostiteljski objekat. Inače, više od polovine dužine zgrade Lučke kapetanije, iza je ograde koja označava područje graničnog prelaza, a na takvim mjestima se po propisima, pored putnika koji napuštaju ili ulaze u zemlju, mogu kretati samo osobe kojima MUP izdaje posebne službene dozvole.

Terasa ispred lučka kapetanija
Terasa ispred lučka kapetanija

„Prizemlje zgrade Lučke kapetanije kupili smo 2012 godine od kompanije „Zetatrans“. Nije tačno da se objekat nalazi u zoni graničnog prelaza „Luka Kotor“,a takvo tumačenje smo prije tri godine dobili i od Ministarstva finansija“- kazala je Risteljić.

Ona je dodala da će stoga preduzeće „Luka Kotor“ A.D. koje je postavilo ogradu što odvaja za građene dostupni dio Luže od onog koji spada pod režim graničnog prelaza, „morati da je pomjeri i oslobodi nam nesmetan ulaz u naše prostorije“.

Zgrada Lučke kapetanije Kotor
Zgrada Lučke kapetanije Kotor

Zanimljivo je i što je „Blue Mat Mont“ počeo da za ugostiteljske svrhe, priprema i veliku terasu na spratu iznad objekta u kojem rad „Lovćen banka“. Na atraktivnoj terasi sa koje se pruža lijep pogled na Stari grad i dio kotorske rive,postavljene su instalacije za video bim i ozvučenje, kao i za otvoreni šank, a sve to nalazi se bukvalno ispod prozora službene kancelarije šefa Lučke kapetanije Kotor, kapetana Bruna Brkanovića.

Stoga će uskoro sve stranke koje po službenoj dužnosti dolaze u prostorje državnog organa Crne Gore – Lučke kapetanije (zapovjednici i agenti brodova što uplovljavaju u Kotor, pomorci koji polažu ispite pred državnom komisijom i slično), imati neuobičajenu priliku da se osvježe pićem sa šanka pod prozorom lučkog kapetana i uživaju u muzici sa zvučnika nakačenih na zidovima terase.

Prema nezvaničnim informacijama, kotorska firma je iskazala interesovanje i da preuzme ostatak zgarde na Luži, što je indirektno povrđeno i iz Ministastva finansija.

I terasa luckog kapetana bice ugostiteljski objekat
I terasa luckog kapetana bice ugostiteljski objekat

„U prethodnom periodu postojalo je interesovanje za otkup prostora u zgradi u vlasništvu države Crne Gore a koju koristi Lučka kapetanija Kotor na gradskoj rivi u Kotoru, ali je u postupku utvrđeno da nijesu ispunjene sve pravne pretpostavke za donošenje predmetne odluke.”- kazano je iz resora ministra Radoja Žugića.

Ministarstvo finansija, MInistarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nisu međutim odgovorili na pitanja smatraju li primjerenim da se u objektu koji se nalazi u dijelu Luke Kotor što ima status graničnog prelaza, otvaraju ugostiteljski objekti I da isti rade u neposrednoj blizini državnih organa koji su, po prirodi svog posla,u svakodnevnoj komunikaciji sa velikim brojem domaćih i stranih pravnih I fizičkih lica. MUP nije odgovorio ni na pitanje da li će gosti i osoblje budućeg restorana morati da pribave dozvole za kretanje u zoni graničnog prelaza ili će graničnoj policiji morati pokazivati pasoš svaki put kada budu ulazili i izlazili iz tog objekta.

Najčitanije