21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Žičara Kotor – Lovćen se otvara 1. maja

Žičara Kotor – Lovćen

Žičara Kotor – Lovćen biće otvorena u komercijalnu upotrebu 1. maja.

Kompanija “Kotor Cable car” predala je zahtjev CEDIS-u za trajano priključenje žičare na energetski sistem, nakon čega slijedi procedura otkupa 3,8 miliona eura infrastrukture koju su izgradili, a što je bila obaveza države.

Prepoznajući značaj žičare Kotor – Lovćen za crnogorsku turističku ponudu, Vlada, odnosno resorna ministarstva i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), preduzeli su neophodne korake iz svoje nadležnosti da se ubrza realizacija preuzetih obaveza iz ugovora o izgradnji koji je zaključen sa konzorcijumom Novi Volvox & Leitner Italija.

Zahvaljujući tome, stekli su se uslovi da žičara Kotor – Lovćen počne sa radom 1. maja.

Žičara će za posjetioce biti dostupna tokom čitave sezone, odnosno od 1. maja do 1. novembra.

Žičara Kotor – Lovćen – foto Roko Stjepčević Boka News

Žičara Kotor-Lovćen otvorena je za komercijalnu vožnju 14. avgusta prošle godine.

Projekat realizuje konzorcijum Novi Volvox – Leitner na osnovu koncesionog ugovora koji je potpisan u decembru 2021. godine. Žičara je izgrađena za nešto više od godinu od kada je postavljen kamen temeljac u julu prošle godine.

Trasa žičare polazi od Duba, koji se nalazi na teritoriji Opštine Kotor i vodi do lokaliteta Kuk na planini Lovćen, na 1,35 hiljada metara nadmorske visine. Projektovani kapacitet je 48 gondola na nivou od 1,2 hiljade putnika po satu, dok je vrijeme putovanja od stanice Dub do stanice Kuk nepunih 11 minuta.

Najčitanije