24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Zidine u Dubrovniku i Stonu “na udaru” sve brojnijih turista

Ston zidine

U proteklom mjesecu gradske zidine je posjetilo 15% ili 21 tisuća osoba više nego u maju lanjske godine, što u Društvu prijatelja dubrovačke starine koje njima upravljaju smatraju pokazateljem da će kraj godine završiti s preko 1.3 milona prodanih ulaznica koliko je bilo u 2017.

U maju je prodano 157 hiljada ulaznica na dubrovačke zidine što je povećanje od 15% u odnosu na lanjskih 136 hiljada.

– Rezultati za prvih pet mjeseci ukazuju pak na povećanje od 13%, odnosno 33 hiljade ulaznica je prodano više nego lani. To su pokazatelji koji upućuju da će ova godina biti bolja od lanjske kada je zidine posjetilo oko 1.3 miliona ljudi – kazao nam je Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine.

Kapetanić ističe kako je u povećanju prodaja individualnih ulaznica, te preko agencije, dok se primjećuje manji udio preko prodaje Dubrovačke kartice koja u cjelokupnom broju sada sudjeluje samo s 8%.

– Veseli nas povećanje prodaje ulaznica u Kulu Gornji ugao i Minčetu, brojke jesu male, ali pokazuju trend koji će zasigurno biti u značajnijem usponu kada se otvori nova šetnica zapadnim predziđem. Time će se otvoriti vrlo vrijedan novi sadržaj u kulturi Grada – kazao je Kapetanić, dodajući kako je u svibnju prodano 660 karata, za razliku od lanjskih 400.

Kuriozitet je kako je i u Kneževom dvoru u Slanome počela sezona, sramežljivo, sa 73 prodane ulaznice u maju, ali vrijeme u kojemu će se ovaj baštinjeni spomenički biser tek početi koristiti u punom smislu, tek dolazi.

U Stonu se također stvari kreću nabolje. Lani je u svibnju tamošnje zidine posjetilo 5.200 osoba, a ove godine 5.900. U prvih pet mjeseci zidine je sveukupno posjetilo 10.500 osoba, što je povećanje od 13%.

– To su rezultati koji obećavaju, stoga i u Stonu ove godine očekujemo preko 60 tisuća posjetitelja do kraja godine – zaključio je Kapetanić.

Najčitanije