16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Zlatna mimoza filmu “Sigurno mjesto”

Zlatna mimoza filmu “Sigurno mjesto”

Nagrada Grand prix festivala – Velika zlatna mimoza 36. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival po odluci žirija dodijeljena je filmu “Sigurno mjesto”, reditelja Juraja Lerotića.

Žiri u sastavu Jelisaveta Seka Sablić kao predsjednica žirija i Rumena Bužarovska, Đorđe Milosavljević, Andrija Mardešić, Dušan Kasalica kao članovi, u obrazloženju su naglasili da u ovom emotivnom i zastrašujućem putovanju u najmračnije kutke ljudske svijesti, precizna režija i maestralne glumačke izvedbe pokazuju da sigurno mjesto zapravo ne postoji i ljubav kao ultimativna emocija zapravo ne može ništa naspram egzistencijalnog nemira koji može obuzeti jedno ljudsko biće.

Zlatna mimoza za najbolju režiju otišla je u ruke Juraja Lerotića za film “Sigurno mjesto”, nagrada za najbolji scenario Uni Gunjak za film “Ekskurzija”, za najbolju žensku ulogu Asji Zari Lagumdžiji za ulogu Iman u filmu “Ekskurzija”.

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodijeljena je ravnopravno Goranu Markoviću i Juraju Lerotiću, za uloge braće u filmu “Sigurno mjesto”.

Nagrada “Živko Nikolić” – za specijalni doprinos filmskom izrazu dodijeljena je Dušanu Zoriću i Matiji Gluščeviću za film “Da li ste vidjeli ovu ženu?”.

Specijalno priznanje žirija 36. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival odlazi u ruke mladog i perspektivnog glumca Jovana Ginića, za ulogu u filmu “Lost country”.

Zlatna mimoza filmu “Sigurno mjesto”

Nagrada “Milan Žmukić” – za poseban doprinos afirmaciji festivala, dodijeljena je Jelisaveti Seki Sablić, na ceremoniji svečanog otvaranja 36. FFHN-MFF.

Plaketa “Zoran Živković” za najbolji film, dodjeljuje se filmu “Sigurno mjesto”.

U takmičarskoj selekciji dokumantarnog filma žiri u sastavu Dejan Petrović, predsjednik, Velibor Čović i Josip Lukić kao članovi, jednoglasno je donio odluku da se Zlatna mimoza za najbolji dokumentarni film dodijeli filmu “Dipped in Black”, reditelja Mathewa Thornea i Derika Lyncha.

Specijalno priznanje dodjeljuje se filmu “Procenti života”, Vladimira Perovića, kao i filmu “Horror vacui” Borisa Poljaka iz Hrvatske.

U takmičarskoj selekciji studentskog filma žiri u sastavu Jovana Bojović, predsjednica, Đorđe Stanojlović i Hazim Begagić članovi, jednoglasno je donio odluku da nagrada Zlatna mimoza za najbolji studentski film dodijeli filmu “Guguto memeto”, diplomskom projektu reditelja Branislava Stošića, studenta završne godine filmske režije, u produkciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, Bosna i Hercegovina.

Specijalno priznanje žirija takmičarske selekcije studentskog filma 36. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival dodijeljen je Iliji Zekoviću, studentu prve godine master studija filmske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, za scenario filma “Pas koji se upiškio od sreće”, u produkciji FDU Cetinje, Crna Gora.

Zlatna mimoza filmu “Sigurno mjesto”

Specijalno priznanje dodijeljeno je i Amaru Komiću sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu za režiju filmova “Mlada” i “Kuda idu izgubljene mačke?” u produkciji ASU Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Na sjednici zvaničnog žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana FEDEORA 36. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro Film Festival, u sastavu Marina Kostova, Kerem Akca i Vuk Perović, donijeta je odluka da se Nagrada FEDEORA za najbolji film dodijeli ostvarenju Lerotića “Sigurno mjesto”.

Specijalno priznanje žirija FEDEORA dobio je film “KAYMAK” reditelja Milča Mančevskog za dubok, dinamičan i hrabar pristup savremenim odnosima, beskompromisno režiran od strane zrelog reditelja jedinstvenog stila.

Najčitanije