22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Zlatno jedro”

Zlatno jedro 2019.

Crnogorski jedriličarski savez je  dodjelio nagrade “Zlatno jedro” najboljima u 2019. godini,   danas u sali DTV Partizan, Centra za kulturu Tivat, čemu je prethodila redovna godišnja sjednica Skupštine saveza.

U protekloj godini jedriličari su napravili značajne iskorake,  bilježili su odlične rezultate i nije bilo lako izabrati najbolje. Predrag Vukčević, predsednik CJS, dodjelio je “Zlatno jedro”  za najbolje jedriličare u klasama, za rezultate ostvarene na međunarodnim takmičenjima, za organizaciju regata i za najbolji klub.

Najbolji jedriličar u klasi Optimist je Pavle Musić, član JK Delfin, višestruki šampion države. U klasi Laser 4.7 najbolji je Nikola Golubović. Osvojio je dvije zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu na domaćem terenu, šampion je države i osvojio je sedam zlatnih i jednu srebrnu medalju na međunarodnim takmičenjima. U klasi Laser Radial najbolji je Danilo Jončić, državni prvak, osvajač zlatne i srebrne medalje na Balkanskom. U klasi Laser Standard, najbolji je Ilija Marković, jedriličar koji kao junior već nekoliko godina vodi borbu sa seniorima i prospekt je za Olimpijske igre u Parizu. U klasi Krstaša, bez konkurencije je najbolji bio Kotoranin Miloš Radonjić koji je sa svojom posadom na prestižnoj regati „Barkolana“ osvojio drugo mjesto i srebrnu medalju.

Savez je dodijelio “Zlatno jedro” i za rezultate na međunarodnim regatama koje su pripale Milivoju Dukiću, Nikoli Goluboviću i Milošu Radonjiću. JK Delfin dobio je nagradu za najbolje organizavanu regatu u sportskim klasama Optimist i Laser, 52. Balkansko prvenstvo.  Za najbolje organizovanu regatu u klasi Krstaša proglašena je RC 44 Porto Montenegro Cup u Tivtu. Crna Gora može da se pohvali da ima pravu plejadu ekstra talentovanih jedriličara u klubovima Delfin iz Tivta, Jugole Grakalić iz Herceg Novog i Lahor iz Kotora, pred kojima je sjajna budućnost.

Najuspešniji klub u 2019. godini je Jedriličarski klub Delfin iz Tivta,  zbog postignutih vrhunskih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima, tako i zbog organizacije međunarodnih takmičenja i promocije Boke kotorske kao nautičke destinacije i izuzetne sportske arene. Novi izazov  ekipu iz Tivta, Savez, jedriličarsku javnost i Crnu Goru očekuje već u junu kada će se održati Luštica Bay 2020 Laser Under 21 European Championships & Open European Trophy upravo u živopisnom ambijentu Luštice Bay.

Program takmičenja u 2020. je izazov za nova dostignuća. Krajem sledećeg mjeseca počinju važna međunarodna takmičenja. Selektor Ilija Klakor, jedriličari Milivoj Dukić i Ilija Marković će učestvovati na Svjetskom kupu u Đenovi koje je kvalifikaciono za Olimpijske igre. Nikola Golubović ide na Evropsko u klasi Laser 4.7, nakon čega će se naći na Europa Cup.u u Italiji sa Radialima. U međuvremenu Ilija će se takmičiti na Eurosaf regati na Palmi i na Olimpijskoj jedriličarskoj nedelji u Ieru, Francuska.

Najčitanije