18 C
Kotor

Slušaj online radio

Značajna saradnja KotorArt- Don Brankovih dana muzike sa umjetnicima iz Narodne Republike Kine

Liu Weijing

Značajna saradnja KotorArt- Don Brankovih dana muzike sa umjetnicima iz Narodne Republike Kine krunisana finalnim međunarodnim takmičenjem 桥CIAO 2023


Istaknuti umjetnici iz Kine, oboista Lin Ćing i pijanistkinja Lju Guejđing, nastupiće u četvrtak 27. jula u 21 čas u Crkvi sv. Duha u Kotoru, uz specijalniog gosta – oboistu Sendi Džiju Sju. Ulaz na koncert je besplatan. Predstaviće se djelima velikana klasične muzike poput Šumana, Pulanka i Mendelsona, zatim britanskim kompozitorom Polom Petersonom, ali i kineskim stvaraocima poput Đipinga i Nju Đea. Ovo je drugi concert posvećen kineskim umjetnicima, prethodno su se u okviru KotorArta predstavili pijanistkinja Đažuej Li, pijanista Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan.

Partneri koncerta su Ambasada Kine u Crnoj Gori, kao i inostrani partneri Shanghai International Culture Association i Shanghai Musician Association.

 U sklopu KotorArtovog segmenta “China stege”, u petak, 28. jula, na svečanom koncertu u Crkvi sv. Duha od 21 sat nastupiće pobjednici svih kategorija međunarodnog takmičenja 桥CIAO 2023. KotorArt. Nešto ranije, istog dana, u prisustvu Ambasadora Narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj.E. Fan Kuna, pobjednicima takmičenja biće uručene diplome. Ulaz na koncert je besplatan.

 Domaćin dvodnevnog polufinalnog i finalnog kruga takmičenja, prethodno održanog u Crkvi sv. Duha i studiju muzičke škole u Kotoru, ugostio je preko 60 mladih kineskih umjetnika. Oni su se takmičili u kategorijama Duvački instrumenti (fagot i oboa) i Kamerna muzika (duo, trio, kvartet, kamerna muzika za gudače i klavir i mali bend)..

BELLA CIAO

Međunarodno takmičenje  桥CIAO 2023 predstavlja prvo međunarodno muzičko takmičenje u zajedničkoj organizaciji Evrope i Kine. Muzička tema Bella ciao, jugoslovenskog filma Most (1969), postala je sve popularnija kod mladih Kineza i otuda inspiracija za naziv takmičenja. Logo takmičenja su dizajnirali Vang Cungcung i Tang Jađuen. Jedan dio je kreirao Vang, spojivši kineski znak 桥 [most] s italijanskim pozdravom CIAO. Drugi dio je uradio Tang, a sastoji se od strukture svjetski poznatog kineskog drevnog mosta i živopisnih notnih stubova.

Organizatori takmičenja su Šangajski inostrani obrazovni centar za razmjenu, Beogradski kulturni centar i Festval KotorArt, uz podršku mnogobrojnih koorganizatora i domaćih i inostranih partnera.

/M.D.P./

Najčitanije