17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Nesuglasice oko turističke ponude: U Đenovićima ostali i bez vozića i bez klupa za odmor

Turistički vozić – foto Komunalna policija HN

Osim problema sa kolektorom i izlivanjem kanalizacije u more, na koje ukazuju i žitelji i turisti, ljeto u MZ Đenovići protiče u razmiricama, počev od žalbi preko ukidanja turističkih vozića koji su saobraćali duž rivijere, a potom i do uklanjanja klupa sa javne površine.

Ova dva događaja podijelila su javnost – i dok jedni smatraju da se treba držati propisa, odnosno da se nijedna djelatnost ne može vršiti bez dozvole nadležnih, drugi, koji su pokrenuli peticiju da se vozići vrate u funkciju, smatraju da je ovaj vid prevoza atrakcija za turiste i da osim užitka vožnjom priobaljem, gostima i mještanima omogućava brz i jeftin prevoz do kuća. Priču o isključenju turističkog vozića je pokrenuo Savjet Mjesne zajednice Đenović, sa izuzetkom jednog člana, upitivši dopis lokalnoj upravi u kojem traže da se vozići isključe iz saobraćaja.

– Svi osim jednog člana Savjeta se protive prolasku vozića kroz Đenoviće. Neki kažu da ne može nikako da saobraća, a ja sam stava da može, ali ako budu ispunjeni minimalni tehnički uslovi. Opština treba da uradi niz procedura u cilju zaštite svih prolaznika. Ako su vozila parkirana pored puta i nema tri metra do parapeta i pusti se jednosmjerna ulica, onda tu ne mogu da budu parkirana vozila. Ako se želimo turističku atrakciju, onda bi nepropisno parkirana vozila trebalo da budu uklonjena sa šetališta. Sada imamo jednosmjernu ulicu od 2,60 metara, od vozila do parapeta, kojom bi trebalo da prođe vozić i drugi u kontrasmjeru, kao i vozila koja imaju odobrenje, što je neprihvatljivo za sigurnost turista i mještana – smatra predsjednik MZ Đenović Miloš Bojanić.

Načelnica Službe za inspekcijske poslove Marija Bošković je kazala da je 20. jula nakon kontrole, komunalni inspektor zbog neposjedovanja dokumentacije za obavljanje javnog prevoza putnika, vozić isključio iz saobraćaja.

– Utvrđeno je da vozić ne posjeduje nikakvu dokumentaciju za obavljanje prevoza putnika niti licencu za javni prevoz putnika, te je iz tog razloga isključen iz saobraćaja. Svakako da turistički vozić predstavlja atrakciju, ali uz potrebnu dokumentaciju koja se odnosi na bezbjednost putnika. Ukoliko bi ovaj voz posjedovao potrebnu dokumentaciju i ukoliko bi to bilo propisano opštinskim odlukama, ne bi bilo problema da saobraća na ovoj dionici – kazala Bošković.

U Savjetu MZ spore se i oko klupa. Naime, u MZ Đenović su nedavno nakon uređenja školskog dvorišta i postavljanja biste zadužbinara Nikole Zlokovića odlučili da postave i klupe, koje je ubrzo uklonio hotelijer i član Savjeta MZ Davor Marić.

– Gosti su bili prezadovoljni zbog klupa, a prostor na kojem su bile postavljene je državna imovina i očekujem reakciju komunalne policije, a potom i tužilašta jer je napravljena šteta i mjesnoj zajednici i državi. Klupe nisu ni ukradene ni slomljene. One su premještene ispod školskog vrta u ćošak. Mogu slobodno reći da je to vandalski čin – ocijenio je Bojanić.

I Bojanić i Marić su pozvali komunalne službe da reaguju, a o epilogu ovog slučaja odlučiće nadležni organi Opštine.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije