20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Znakovi vremena“ Ranka Pavićevića predstavljeni u Tivtu

Promocija knjige Ranka Pavićevića u Tivtu

„Znakovi vremena“ naziv je knjige autora, novinara i publiciste Ranka Pavićevića koja je predstavljena u u subotu u Centru za kulturu Tivat.

Knjiga sadrži 75 intervjua, koje je Pavićević vodio, tokom duge i plodne novinarske karijere, sa najpoznatijim stvaraocima iz svijeta književnosti, pozorišta, likovne umjetnosti i muzike iz zemlje, regiona i svijeta, a zbog odličnog prijema kod čitalaca i stručne kritike, nakon godinu dana, doživjela je i drugo izdanje.

O knjizi pored autora, govorili su predsjednik Upravnog odbora Matice Boke, novinar Željko Komnenović, novinar i direktor Radio Tivta Dragan Popadić, dok je izvode iz knjige  čitala, novinarka Tamara Vučinović.

Promocija knjige Ranka Pavićevića u Tivtu

„Knjiga koja je večeras pred nama stvarana je dugo, nastajala u tri ipo duge i plodne karijere Ranka Pavićevića. Sama imenaa Rankovih sagovornika čije misli su sabrane u ovoj knjizi navodi na strahopoštovanje, neprolazne vrijednosti, vrhunske intelektualne domete u književnosti, likovnoj i filmskoj umjetnosti“ – kazao je Komnenić.

U knjizi „Znakovi vremena“ se nalaze razgovori sa: Desankom Maksimović, Borislavom Pekićem, Danilom Kišom, Miroslavom Antićem, Miloradom Pavićem, Matijom Bećkovićem, Vidom Ognjenović, Rankom Jovovićem, Čedom Vukovićem, Momom Kaporom, Marijom Vargasom Ljosom, Emirom Kusturicom, Radem Šerbedžijom, Živkom Nikolićem, Dadom Djurićem, Ljubom Popovićem, Oljom Ivanjicki, Filom Filipovićem, Marinom Abramović, Jadrankom Jovanović i mnogim drugim poznatim stvaraocima

„Rankovi intervjui dođu kao udžbenik novinarstva, kao dobra osnova o bitisanju na ovim prostorima. U knjizi nema intervjua sa političarima, jer ih je Ranko napravio bezvrijednim. Što bude vrijeme više prolazilo uvjeren sam da ova knjiga će biti vrijednija. Ona je pečat jednog vremena. Ovo je priča i o slobodi i njenom ostvarivanju na ovim prostorima…“ – kazao je između ostalog Popadić.

Promocija knjige Ranka Pavićevića u Tivtu

Autror je podsjetio da je knjiga nastajala 35 godina.

„Smatram je neprocjenjivo vrijednom, osim moje porodice i par prijatelja ovo je moje najveće bogatsvo. Nisam želio trčati za političarima i slušati njihove prazne priče. Siguran sam da mi svi kada bi više čitali živjeli bi u boljim uslovima i okolnostima. Kada malo čitamo malo i mislimo… Vjerujte čitanje razmišljanje i druženje sa mojim sagovornicima kroz ove intervijue predstavljaju moje bisere koje sam tražio svuda po svijetu i oni su me učinili nevjerovatno duhovno bogatim čovjekom… “ – istakao je Ranko Pavićević

Organizatori prezentacije su bili Matica Boke i Cetar za kulturu Tivat.

Najčitanije