26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Županović: Moramo očuvati turističu supstancu, nije godina u kojoj će se ostvarivati profit…

Ivo Županovic profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam

Sektor turizma kada su u pitanju zemlje čije su ekonomije dominantno oslonjene na tu granu privrede, svugdje po procjenama MMF-a će imati ozbiljan pad, počev od Grčke 10%, Italije i Hrvatske 8 %, Španije i Portugala 8% i Kipar 6%. Pored dva paketa koje je donijela Vlada CG treći paket po meni generiše dva pravca jedan pravac je održanje likvidnosti, a sa druge strane održanje turističkog prometa, kaže prof.dr Ivo Županović sa budvenskog Fakulteta za biznis i turizam.

“U okviru prvih mjera mislim da je pogođeno sa tim produženjem grejs perioda i pokrićem kamatne stope u tom periodu. Sa druge strane kadaje u pitanju likvidnost vidimo da je kamatna stopa pokrivena na nekom nivo od 80% što je 3% kamate, što je opet jedan stimulativan dio kada je u pitanju generalno likvidnost i operativni troškovi i pokrće zarada u ugostuiteljsko- turističkom sektoru u određenom procentu” – ističe Županović.

On smatra da nakon septembra će se opet morati razgovarati jer će turistički promet i u tom periodu biti minimalan, da se vidi na koji način će se podržati opstanak i održivost turističkog sektora.

“Ja sam još u aprilu mjesecu rekao da će ovo biit godina apsolutnog održanja turističke supstance, nikako godina u kojoj će se ostvarivati profit. Sa druge strane neke određene mjere koje vidimo u nekom dijelu fiskalnog zahvatanja kao stimulativno sniženje PDV-a na godinu dana, ali bih preporučio ukoliko je moguće sa sa aspekta održivosti javnih finansija taj period produži i nakon ovog perioda jer je sigurno da se turistička privreda neće tek tako opraviti. Ono što je jako bitno sa aspekta poboljšanja turističkog prometa jeste pomoć turoperaterima i turističkim agencijama, ali o razmjerama efikasnosti te mjere moći ćemo tek da govorimo kada bude uspostavljen turistički promet”- poručio je Županović.

Boka Kotorska – foto Boka News

Turistički promet umnogome zavisiti od epidemiološke situacije, jer je eskalacija pandemije COVID – 19 doprinijela da turisti sa određenih emitivnih tržišta ne mogu da dođu zbog preporuka njihovih zemalja.

“Poručio bih svima ovom prilikom da se svi maksimalno pridržavamo ovih mjera, kako bi se epidemiloška slika što prije popravila i na taj način omogućili relaksiranje mjera pogotovo kada se u pitanju neka naša tradicionalna tržišta u pitanju” – kazo je Županović.

Najčitanije