17 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvuci world music u Kotoru i na Luštici

Ema Popivoda

Programi KotorArt-a „Pjaca od džeza“ i „China stage“


Ljubitelji klasične, džez i world music imaće priliku da u sklopu KotorArtovog programa Pjaca od džeza uživa u izvedbama Jakoba Štajnkelnera iz Austrije, nekonvencionalanog umjetnika, kompozitora koji svira na štajerskoj, dijatonskoj harmonici.  Svoj solo nastup održaće 16. jula, na Pjaci od muzeja, kao i u Luštici Bay sutradan, a partner ovog koncerta je Ambasada Austrije u Crnoj Gori.

Poznata su po pažljivo urađenim obradama najrazličitijih žanrova, od roka do džeza,  beogradski kaver bend „Grupa 3“,  koju čine Ivan Propadović, vokal i gitara, Aleksa Matić, vokal i bubnjevi i Dejan Ipač, bas gitara, nastupiće 23. jula.

Pijanistkinja Ema Popivoda nastupiće u nedjelju, 30. jula uz kamerni ansambl  „Profundis“ i dirigentkinju Đurđicu Dašić na koncertu pod nazivom „Supersonic“. Program obuhvata „Varijacije na temu Franka Bridža, op. 10“ engleskog kompozitora Bendžamin Britna, kao i autorske „Supersonične komade“ Eme Popivode. Partneri koncerta su Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije, Yamaha i Euro-Unit.

Prva mađarska world music grupa „Cimbaliband“  koja je nastupila na Festivalu Eurosonic Noorderslag, 2013. godine,  nastupiće u nedjelju, 6 avgusta, u Luštici Bay, a partner koncerta je Ambasada Mađarske u Crnoj Gori. Ovaj multikulturalni bend pruža publici šokantno iskustvo pomoću virtuoznih instrumentalnih solističkih dionica, humora kroz muziku i istorijskog pogleda na Balkan. Otvoreni prema različitim kulturama, muzičari svojim repertoarom pružaju nezaboravno iskustvo putovanja kroz vrijeme i prostor. Ova grupa jeste živi protagonista mota Evropske unije – Ujedinjeni u različitosti. Ansambl čine Balaž Unger, cimbal, glas, Kornel Varga, gitara, vokal, Mate Soljmoši, violina, Gergelj Tot, kontrabas, Lerinc Baboš, bubnjevi, udaraljke.

Cimbaliband

Koncert Njemačkog nacionalnog omladinskog džez orkestra – „BuJazzO“, oficijelnog ansambla Federalne Republike Njemačke, pod vođstvom džez saksofoniste Nils Klajna, najavljen je završnici festivala, 13. avgusta u Kotoru i 14. avgusta u Luštici Bay. Orkestar je osnovao Peter Herbolchajmer, 1988. godine. Smatra se visokokvalitetnom sponom između edukacije, s jedne, i karijere, s druge strane, te odličnom „fabrikom“ talenata iz koje izlaze uspješni džez muzičari. Partner ovog značajnog koncerta je Ambasada Republike Njemačke.

Ovogodišnji serijal China stage okuplja mlade i renomirane kineske umjetnike na dva koncerta, kao i završni koncert pobjednika međunarodnog takmičenja Ciao competition. Pijanistkinja Đažuej Li, pijanista Bočeng Wang i sopranistkinja Sjaotong Duan nastupiće 22. jula, dok će oboista Lin Ćing i pijanistkinja Lju Guejđing održati koncert 27. jula u Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani Muzičke škole. Na istoj lokaciji, 28. jula, publici će se predstaviti pobjednici međunarodnog takmičenja Ciao competition koji se održava u nekoliko zemalja, dok su organizatori odabrali Kotor i festival KotorArt za finale takmičenja, dodjelu diploma najboljima i završni koncert.

/M.D.P./

Najčitanije