13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Izviđači iz Nikšića uživaju u ljetovanju na Glavatima -druže se, uče plivanje, čvorovanje i snalaženje u prirodi

Izviđači

U izviđačkom odmaralištu na Glavatima, kojim gazduje Izviđački odred „Dragan Cerović-Gigo“ iz Nikšića, trenutno boravi 50-oro djece, koliko ima i ležajeva. Sve su to izviđači iz Nikšića, uglavnom gimnazijalci i učenici Osnovne škole „Ratko Žarić“, koji imaju priliku da pod izuzetno povoljnim uslovima ljetuju na moru. Došli su 1. jula i ostaće ovdje deset dana, uživajući u kupanju, sunčanju i raznim izviđačkim aktivnostima. Odmaralište vodi i sve aktivnosti organizuje Mijat Božović, predsjednik Izviđačkog odreda, uz asistenciju dva starija vodnika- Aleksandra Raškovića i Vuka Žižića, dok je još petoro njih završilo školu za vodnike, tako da su kadrovski ojačani.

-Ovaj boravak im puno znači, jer kroz druženje zavole prirodu, nauče da je cijene, a prilika je i da upoznaju bokeljsku sredinu i kulturu. Lijepo je što smo došli u vrijeme održavanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, tako da mnogi od izviđača prate predstave. Djeca za smještaj plaćaju simbolično po deset eura za dan, u šta su uključeni i hrana i prevoz, objašnjava Božović za Boka News.

Odmaralište najstarijeg odreda u Crnoj Gori

 Ističe da će tokom boravka u odmaralištu i kampu u dvorištu, pored kupanja i uživanja na plaži, djeca imati priliku da usavrše plivačke vještine uz instruktora Dada Jaganjca, prvaka Crne Gore u plivanju,  u saradnji sa vodnicima odreda. Održavaju se radionice iz izviđačkih vještina, svakoga dana uči se čvorovanje, snalaženje u prirodi, zabavni program, osmišljavaju se skečevi…

 Odmaralište je otvorenoN za sve zainteresovane izviđačke organizacije svijeta, već su ovdje boravili izviđači iz Izraela, a najavljuju se manje grupe iz inostranstva- iz Austrije, Belgije, Sjeverne Makedonije. Ovdje se održava i Izviđačka liga, takmičenje u sportskim aktivnostima, koju je Boka news ispratio.

Iako se objekat koristi isključivo za edukaciju mladih, vlasnik plaća visok porez.

– Ovo mjesto služi za obuku izviđača, to je mala škola i mi nemamo nikakvih prihoda i, s obzirom da smo nevladina organizacija, smatramo da je porez visok– 2400 eura godišnje. Uz to plaćamo komunalije-  za dva mjeseca oko 300 eura, plus struju, dok vodu imamo industrijsku, kaže Božović.

Radosti ljetovanja

 Potsjeća da je prvi izviđački odred u Zetskoj banovini osnovan davne 1928. godine pod imenom „Tibor Sekelj“, a poslije 1954. godine je obnovljen pod imenom „Dragan Cerović-Gigo“, koji je bio član izviđačkog „stega“. Zahvaljijući dobrim kontaktima Elektroprivrede Nikšić i Gimnazije, uplaćena su sredstva za rad izviđača i tako je kupljen ovaj objekat-kamp na Glavatima i plac na Žabljaku. Odmaralište na Glavatima je obnovljeno prije deset godina.

/Tekst i foto: M.D.P./

Najčitanije