21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Zvukovi otoka – etnografsko i etnomuzikološko istraživanje na Dugom Otoku

Dugi Otok

Terensko istraživanje ”Zvukovi otoka – etnografsko i etnomuzikološko istraživanje na Dugom Otoku” predstavlja zajednički istraživački poduhvat studenata preddiplomskog i diplomskog studija etnologije i antropologije (u okviru kolegija Etnografije Sredozemlja, Antropologija plesa, Metodologija istraživanja) Sveučilišta u Zadru, te studenata muzikologije (u okviru kolegija Uvod u etnomuzikologiju) Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj je zajedničkog terenskog istraživanja objedinjenog pod teorijsko-metodološkim postavkama otočnih studija (nisologije), zabilježiti, interpretirati i prezentirati zvukovne slike otoka, te kontekstualizirati ih povijesnim, društvenim, kulturnim i prostornim specifičnostima života na otoku. Za razliku od već uhodanih tekstualnih ili vizualnih prikaza koji otok prikazuju ovjerenom retorikom turističkog ‘otkrića’, zvukovne reprezentacije otoka problematizirane ovim terenskim istraživanjem žele otvoriti mogućnosti drugačijih promišljanja otočnog prostora i kulture: otoka koji nije namijenjen turističkoj promidžbi, otoka za otočane, otoka koji se promišlja sa otokom i sa lokalnom zajednicom.

Zvuk crkvenog zvona, otočno tradicijsko glazbovanje, zvukovi turističke gužve, trajekta koji pristaje u luku, šumovi prirode, lokalnih govora i/ili glazbe, otvaraju nove mogućnosti promišljanja otoka/s otokom. U konačnici cilj je istraživanja promisliti koji su zvukovi karakteristični za otočni ambijent, kako se nadovezuju na već poznate slike otoka, te kako oživljavaju otok iz perspektive samih otočana.

Rezultate projekta, sudionike, zvučne zapise i radove učenika OŠ Petar Lorini možete vidjeti na ZVUKOVI OTOKA.

Najčitanije