26 C
Kotor

Slušaj online radio

15. Istraživačka stanica “Lovćen”

Lovćen

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim koritima 7. avgusta je počela sa radom 15. Istraživačka stanica “Lovćen”, koja se sastoji iz tri dijela: Istraživačkog kampa Planeta u tvojim rukama (7-10. avgust), Ljetnje škole nauke (10-15. avgust) i Istraživačko-inovacionog kampa Od nauke do visokih tehnologija (13-15. avgust). Ovaj program okupiće 140 učenika, studenata i predavača.

Centralna prezentacija kampova biće održana u srijedu 10. avgusta 2022. na Ivanovim koritima sa početkom u 14 sati.

Kroz istraživački kamp koji se tradicionalno organizuje na Lovćenu od 2008. godine, do sada je prošlo 900 talenata uz učešće preko 400 predavača iz zemlje i svijeta, iz prestižnih naučnih centara kao što su Harvard, Tokio, Kembridž, Stenford, Lomonosov, Vajsman, Berkli, Oksford…

Najbolji učenici iz svih krajeva Crne Gore imaju priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, dokumentarne filmove, panel diskusije, izlete i različite društvene aktivnosti, upoznaju savremene naučne izazove iz oblasti matematike, fizike, hemije, biologije, medicine, elektronike, astronomije, tehnologije kao i ekološke aspekte današnjice. Pobjedničke ideje biće nagrađene daljom podrškom i učešćem na EU start-up forumu u Valensiji 2023.

Istraživačka stanica „Lovćen“ unaprjeđuje naučnu pismenost populacije doprinoseći da mladi budu konkurentniji vršnjacima u svijetu. Kamp ukazuje na važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, kako bi svoje potencijale ostvarivali u svojoj zemlji, sugerišući da se za malu zemlju kao što je Crna Gora najbrži put razvoja zasniva na znanju, kreativnosti i inovativnosti.

Na ovogodišnjoj IS Lovćen predavanja će držati 40 istaknutih profesora i naučnika iz zemlje i svijeta.

Najčitanije