20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Hobotnica u crnom vinu s njokama

Hobotnica u crnom vinu s njokama – Foto: Željko Višić

Iako su najčešći recepti za hobotnicu – salata ili peka, date li sebi malo truda, ovaj recept vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Sastojci jela:

– hobotnica; oko 1,5-2 kg
– kapula; 2 srednje veličine
– češnjak; 4 režnja
– peršin; pola vezice
– pire od rajčice; 4 dcl
– maslinovo ulje; 1,5 dcl
– crno vino; 1,5-2 dcl
– kvasina; 2 žlice
– med; 1 žlica
– lovor; 2 lista (može i sušeni)
– ružmarin; manja grančica (može i prstohvat sušenog)
– bosiljak; nekoliko natrganih listova (ili dva prstohvata sušenog)
– origano sušeni; prstohvat
– sol i papar
– njoke (izrađene ili kupovne); 1 kg
– ribani sir; po potrebi

Priprema jela:

Preporuka je hobotnicu prethodno očistiti i zamrznuti, led će razbiti njenu mišićnu strukturu. Sasvim odmrznutu stavite je kuhati u dovoljno veliku posudu u koju ste prethodno stavili žlicu-dvije obične vode. Neka se tako, dobro poklopljena kuha na blagoj vatri 20ak minuta. Uz nju postavite ružmarin i dva lista lovora. Tijekom kuhanja hobotnica će puštati svoju tekućinu, okrenite je jednom ili dvaput. Na kraju, hobotnicu izvadite na pladanj i narežite na komade širine 2 cm.

Vodu koja je preostala od kuhanja zajedno s lovorom i ružmarinom bacite.

Hobotnica

U primjerenoj posudi na maslinovu ulju zažutite sitno nasjeckanu kapulu. Kad kapula zastakli dodajte nasjeckani češnjak i pola pripremljenog nasjeckanog peršina. Nakon kratkog vremena dodjete i narezanu hobotnicu koju treba dinstati nekoliko minuta. Ubacite origano i bosiljak, dinstajte još dvije-tri minute. Dodajte vino i kvasinu. Kad alkohol ispari dolijte vodu (može i riblji temeljac ukoliko ga imate) toliko da prekrije hobotnicu i tako za cijelo vrijeme kuhanja. Nakon dvadesetak minuta ubacite pire od rajčica, promiješajte te strpljivo nastavite kuhati. Pazite da jelo ne bude previše jušno, nego primjereno gusto. Kontrolirajte slanost jela jer je hobotnica već od sebe slana. Dosolite ukoliko vi tako volite. Na kraju dodajte žlicu meda.

Kuhanje može trajati i puno duže od sat vremena, a jelo je gotovo kada hobotnica bude sasvim mekana.

Njoke možete sami izraditi, što je najbolja opcija, ali mogu poslužiti i kupovni (svježi ili zamrznuti). Skuhane ih procijedite i u posebnoj zdjeli začinite žlicom maslinova ulja, peršinom i žlicom ribanog sira.

Serviranje:

Na stol postavite zdjele s hobotnicom u crnom vinu i kuhanim njokama. Uz duboke tanjure servirajte i kompletan pribor za jelo. Neka se svatko služi priborom kojeg voli, netko žlicom, netko vilicom.
Preporučujem da svatko sebi vadi dovoljnu količinu njoka i prekrije ih slasnim šugom od hobotnice. Nebi bilo loše, preko svega naribati malo tvrdog sira. Uz ovo jelo lijepo bi sjela i zelena kristal salata.

Što se tiče preporuke za piće, držite se poslovice „klin se klinom izbija“ pa nastavite dobrim crnim vinom.

Dobar tek Vam želi Žele!

/Željko Višić/

Izvor:morski.hr
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije