19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

16. Istraživačka stanica “Lovćen” – Da li je planeta u našim rukama?

Istraživačka stanica “Lovćen”

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim koritima počinje XVI Istraživačka stanica “Lovćen”, koja se sastoji iz tri dijela, Istraživačkog kampa Planeta u tvojim rukama (7-10. avgust), Međunarodne Ljetnje škole nauke (10-15. avgust) i Istraživačko inovacionog kampa. Ovaj program okupiće 140 učenika, studenata i predavača.

Najbolji učenici iz svih krajeva Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije imaju priliku da kroz predavanja, radionice, eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, dokumentarne filmove, panel diskusije, izlete i različite društvene aktivnosti, upoznaju savremene naučne izazove iz oblasti matematike, fizike, hemije, biologije, medicine, elektronike, astronomije, savremene tehnologije, kao i ekološke aspekte današnjice.

„Nauka i obrazovanje su ključni faktori razvoja društva, ali i put širenja međunarodnog prijateljstva i razumijevanja čijem jačanju doprinosi i ovaj kamp, organizovan u saradnji sa partnerima iz Sjeverne Makedonije i Srbije“ ističe prof. dr Jovan Mirković predsjednik Fondacije za promovisanje nauke PRONA.

On je podsjetio da se u regionu, ali i u razvijenim zemljama vode debate i kampanje sa ciljem podizanja svijesti da društvo mora stvoriti uslove za ostanak mladih.

“Kamp na Lovćenu okuplja mlade istraživače, učenice, učenike i predavače iz regiona, inostranstva i naučne dijaspore i ukazuje na važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude sugerišući da je za male zemlje najbrži put razvoja na bazi kreativnosti inovativnosti i znanja”, ističe Mirković.

Marija Vojinović, koordinatorka Međunarodne Ljetnje škole nauke, podsjetila je da su kroz aktivnosti Fondacije PRONA naučna znanja upotpunili na hiljade mladih iz svih krajeva Crne Gore, dok je kroz škole na Lovćenu do sada prošlo 800 mladih talenata i oko 400 predavača sa svih meridijana uključujući i one sa prestižnih univerziteta kakvi su Oksford, Kembridž, Lomonosov, Harvard, Berkli, Tokio i drugi.

Istraživačka stanica “Lovćen”

“Fondacija PRONA je među rijetkima koje pružaju šansu svim zainteresovanim učenicima da proširuju svoja naučna znanja i to ne samo kroz projekat Istraživačke stanice Lovćen, već i kroz brojne druge projekte. Svi Pronini programi su besplatni, jer ubijeđeni smo da baviti se naukom mora biti prilika, a ne privilegija”, rekla je Vojinović.

Ivana Živković, koordinatorka kampa “Planeta u tvojim rukama” kazala je da je ovogodišnji kamp uspješno realizovan zahvaljujući sinergiji predavača i polaznika.

“Koncipirana kroz predavanja i praktikume iz biologije, hemije, fizike, radionice, botaničke ekskurzije obuhvatila je raznovrsne teme i sve one dovele su nas do istog pitanja – Da li je planeta u našim rukama?“, kazala je Živković.

Istraživačku stanicu “Lovćen”, Fondacija PRONA organizuje uz podršku  Western Balkan Fonda i Fonda za inovacije Crne Gore, dok su prijatelji manifestacije Ministarstvo odbrane, NVO Zona, Čikom i EYCA – Evropska omladinska kartica.

Izvor:CG News

Najčitanije