20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

18. Skupština Hrvatskog građanskog društva CG – izabran novi UO

Izborna 18. godišnja skupština Hrvatskog građanskog društva Crne Gore održana je u petak u crkvi Svetog Duha u Kotoru.

Predsjednik HGD CG Marijo Brguljan u svom obraćanju gostima i delegatima osvrnuo se na prethodni četvorogodišnji period te konstatovao da je Društvo u proteklom periodu realizovalo jako puno kvalitetnih projekata, imalo brojne aktivnosti uprkos poteškoćama.

Problemi uglavnom finacijske prirode prevaziđeni su zahvaljujući tradicionalnim prijateljima, donacijama, Dubrovačko-neretvanske županije, gradovima Dubrovnik, Zagreb, Split, Omiš, Primorsko-goranskoj, Šibenskoj i Međumurskoj županiji, kao i na odobrenim sedstvima kroz natječaj Adis zaklade kao i Hrvatima iz Sidneja, čulo se na 18. Skupštini.

HGD CG posebno je zahvalio Opštini Kotor, predsjedniku Vladimiru Jokiću zahvaljijući kome je riješen dugogodišnji problem prostorija u Starom gradu koje su dobili na korištenje.

18. Skupština HGD

„Za ove četiri godine koliko sam na čelu Društva zadovoljan sam učinjeni što ne znači da se nije moglo i više. Ovo je jedan mukotrpan posao koji traži ponekad celodnevno angažovanje. Svi mi ovaj posao radimo od srca i volonterski, pa nije čudno da ponekad nešto i propustimo. Nadam se da se jedna ovako teška godina više neće ponoviti, te da će institucije koje su odgovorna za rad nacionalnih manjina imati više razumijevanja za bolji servis. Što se tiče godina iza nas možemo slobodno reći ne ponovila se. Ne sumnjam da će danas izabrana nova garnitura dati sve od sebe zarad opstojnosti i unapređenja djelovanja Društva. Nadam se da je svima jasno što je i koliko je bogatstvo HGD za grad Kotor i Crnu Goru. Zato treba dati maksimum jasno pokazujući ko smo i što smo i nikada ne zatvaramo vrata prijateljima…“ kazao je odlazeći predsjednik Marijo Brguljan.

Skupština je tajnim glasanjem za novi Upravni odbor HGD CG izabrala, Danijelu Vulović, Rafaela Pina Lazarević,Andrea Marić, Branko Ivardić, Jasmina Bajo, Joško Katelan i Jovo Miajlović.

Novoizabrani članovi Upravnog odbora na prvom sledećem sastanku iz svojih redova će izabrati predsjednika HGD CG na mandat od četri godine.

Skupština je prihvatila izvještaj o radu i financijski izvještaj za proteklu godinu, kao i plan rada za naredno razdoblje.

Skupštini HGD CG iako uredno pozvani nisu  prisustvovali veleposlank i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori, kao ni predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG.

Bez odgovora na pitanje koliko je HNV pomoglo HGD CG

Na pitanje delegata Boška Grgurevića iz Kotora koliko je Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u proteklom peridodu pomoglo HGD CG i konstataciju da bi predstavnik najmasovnije organizacija Hrvata u Crnoj Gori, HGD-a trebao biti predsjednik HNV-a CG, reagovali su članovi predsjedništva HNV-a, Ljerka Sindik i Marin Čaveliš konstatujući da to nije pitanje za ovaj skup i da se zna procedura za izbor predsjednika HNV-a.

Grgurević nije dobio odgovor koliko je HNV CG pomoglo HGD CG.

Najčitanije