12 C
Kotor

Slušaj online radio

21. Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana „Noćnjak 2019”

Pobjednici IV

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) učestvovali su na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana „Noćnjak 2019”, koja je održana u Neumu od 21 do 24. marta, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH gđe Kolinde Grabar Kitarović.

U okviru programa „Noćnjak 2019”, CDPR je prisutnima i gostima na manifestaciji predstavilo i promovisalo bogato ilustrovanu monografiju „Maslina”, životno djelo pok dr Ksenije Miranović, prvog experta za maslinarstvo u bivšoj SFRJ, u kojem je ona sabrala sav svoj dugogodišnji rad i iskustvo u maslinarstvu.

Istom prilikom CDPR je pored monografije predstavilo i brošuru „Maslinovo ulje i zdravlje” koja je korisna ne samo maslinarima, nego i svim ostalim građanima i podijelilo je sudionicima i gostima manifestacije. Manifestacija kao što je „Noćnjak 2019” je prava prilika da CDPR, koje je sigurno proteklih 18. godina prepoznato u našoj zemlji po tome što propagira zdrave stilove života i prevenciju kao prvi i osnovni štit u borbi protiv opake bolesti, predstavi u regionu svoje djelovanje u oblasti zdrave ishrane i fizičke aktivnosti (FA).

Istovremeno naglašavamo da su FA i pravilna i zdrava ishrana glavna prevencija u borbi protiv raznih oboljenja, uključujući naravno i kancer.

Noćnjak okuplja i povezuje maslinare, naučnike i stručnjake, proizvođače i distributere maslinarsko – uljarske opreme, trgovačke i hotelijersko – ugostiteljske kuće, predstavnike resornih državnih institucija, nevladine organizacije (NVO), medije, te ostale subjekte
vezane uz maslinarstvo. Manifestacija je počela otvaranjem u Svečanoj dvorani Hotela Grand u Neumu. Nakon toga u hotelu je održana i prva edukativna radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja”, a otvoren je i Olio bar, sajam maslinarstva i uljarstva, te izložba maslinovih ulja i proizvoda od masline. Noćnjak podržavaju naučne i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava trodnevni program s nizom stručnih predavanja, radionica i degustacija. Sva edukativna događanja i degustacije na manifestaciji, kao i sajam
maslinarstva i uljarstva, bili su otvoreni su za posjetioce bez plaćanja kotizacije.

Mala škola kušanja maslinovih ulja je edukativna degustacijska radionica na kojoj se, uz kušanje maslinovih ulja različitih sorti i karakteristika, unaprjeđuje znanje o maslinovom ulju. Tako je na školici „učiteljica” pred „učenike” stavila miješavinu maslinovog ulja s 30 postotnim udjelom drugog ne – maslinovog ulja, a oni su je jedoglasno kategorizirali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje. Iz toga je očita velika važnost detaljne analize maslinovog ulja prije njegovog stavljanja na tržište. Na Olio baru posjetiocima su bila ponuđena na kušanje različita maslinova ulja, monosortna i višesortna, dobra i loša, a mogla su se kušati i šampionska maslinova ulja. Na izložbi su prezentirane pakovine maslinovih ulja i proizvodi od maslina onih proizvođača koji su svoje uzorke proizvoda dostavili na ocjenjivanje i natjecanje. Petak je bio namijenjen stručno – naučnim temama koje su prezentirane tokom naučno – stručnog skupa o maslinarstvu i uljarstvu, te stručnog
skupa Savjetodavne službe.
U program Noćnjaka uključene su bile i interesantne teme kroz edukaciju, prezentaciju proizvoda i predstavljanje primjera dobre prakse. O tim temama razgovaralo
se i tokom stručnog skupa o ljekovitom bilju. Subota je iskorištena za obilazak: mjesta Paoče i Humaca, Samostana Sv. Antuna Padovanskog, maslinika i uljare Mikulić, kao i podruma vina „Andrija” uz bogatu trpezu domaćina, dok je uveče u Hotelu Grand održana dodjela priznanja i nagrada, tkzv Bal šampiona.
Nedjelja, kao posljednji dan manifestacije je ostavljena za obilazak okoline, svakome po slobodnom izboru, uz obaveznu posjetu poznatim vinogradima i maslinjacima u Komarni sa čuvenom vinarijom Terra Madre.

Pobjednici i šampioni manifestacije „Noćnjak 2019”:

za kvalitetu pakovanja ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica OPG Matijašić Zamask, dok je šampion za izgled pakovanja maslinova ulja Lintar poljoprivredno – braniteljska zadruga Kaštel Sućurac, za najbolje monsortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino obrt za uzgoj maslina Magran vlasnik Nikola Bodiš Pula, a za višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje premium intenso sljubljenih sorti OPG-u Brist d.o.o – Silvano Puhar Vodnjan, za najbolji ekološki proizvod – ekstra djevičansko maslinovo ulje
sljubljenih sorti OPG-u Josip Kulaš iz Polače, a za najbolji hrvatskiotočni proizvod ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti OPG Čurin Eva Maria iz Gdinja na Hvaru, za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede posebno maslinarstva i uljarstva nagrada „Marko Vrsalović” eurozastupnici Marijani Petir, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti OLIVA d.o.o., Čapljina, Bosna i Hercegovina i za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti Kalavojna d.o.o. Marčana, a za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti OPG Vesna Martek iz Rovinja.
Priznanje „Pavle Bakarić” za životno djelo u maslinarstvu pripalo je doc. dr. sc. Mariu Bjelišu, priznanje Branko Šakrica za životno djelu u uljarstvu pripalo je dr. sc. Sandri Petričević, dok je međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d’oliva” dobio Milorad Dragobratović iz Ploča.
Priznanje „Joško Niskota” za uzorne maslinare pripalo je Josipu Matiću – Loli i Peri Matiću Kapetanu (Broćanac-Hutovo), Draganu Mikuliću (Ljubuški) i Slavku Ramljaku (Čapljina).
Priznanje uljarskoj zadruzi za 2018. godinu dobila je Poljoprivredna zadruga Pakoška Pakoštane, dok je priznanje uljarskoj udruzi pripalo udruzi „Hercegovački plodovi Mediterana” Stolac. Zlatno pero Noćnjaka za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva ponijela je novinarka Meri Šilović, dok je Zlatna amfora Noćnjaka pripala Hercegovačko – neretvanskoj županiji. Družba Školske sestre franjevke Krista kralja – provincija Svete obitelji u Hercegovini dobila je priznanje „don. Frano Ivanišević” za unapređenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje posebno maslinarstva i uljarstva.

Najčitanije

Bokeski-Forum_320x250