13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro odluka o proglašenju Trebinja slobodnom zonom – Grad priprema olakšice za investitore

Music & More SummerFest, Trebinje

Grad Trebinje biće prva slobodna zona iz Republike Srpske u BiH, poručio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Slobodna zona treba da doprinese boljem poslovnom ambijentu i rezultatima kako u Trebinju, tako i u cijeloj Hercegovini.

Slobodna zona treba da bude instrument ekonomske lokalne politike. To su nadležni u Trebinju shvatili i upravo ovaj grad biće prva slobodna zona iz Srpske u BiH istakao je Košarac.

– Grad Trebinje će biti prva slobodna zona u Republici Srpskoj, u BiH s obzirom na to da gradonačelnik i gradska administracija žele da se bave razvojem, ekonomijom u gradu i Hercegovini. Očekujemo da Savjet ministara u što kraćem roku donese odlku da Trebinje ima status slobodne zone – rekao je Košarac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kaže da čim dobiju saglasnost Grad raspisuje sve procedure.

– Grad je ponudio popuste na rente, troškove uređenja i slično za sve koji žele da grade u slobodnoj zoni – dodao je on i podsjetio da je Vlada Srpske obezbijedila 800.000 KM za formiranje slobodne zone, a za ove svrhe grad će se kreditno zadužiti za milion maraka.

Ćurić je istakao da je Trebinje otvoreno, spremno za saradnju. Smatra da su blizina luka Ploče i Bar, aerodromi koji su u blizini Trebinja, budući aerodrom koji bi Trebinje trebalo da dobije, prednosti zbog kojih će se ljudi odlučiti da ulažu u ovaj grad.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da ovo ministarstvo stoji na raspolaganju za sve što je neophodno kako bi što prije došlo do investicija u slobodnoj zoni Trebinje.

Početna planirana površina za slobodnu zonu u Trebinju je 10 hektara. U narednom periodu će ta površina biti 100 hektara- poručuju naldženi. Dodaju da će to biti dovoljno za sve one koji će biti spremni da ulažu u Trebinje.

Izvor:RTRS

Najčitanije