24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Razmjena đaka i studenata već naredne godine

Sa potpisivanja
Sa potpisivanja

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel i Lu Xi,otpredsjednik parlamenta distrikta Jiading, jednog od djelova najvećeg i najbogatijeg kineskog grada Šangaja, potpisali su danas u Tivtu Sporazum o prijateljstvu i saradnji. Ceremoniji je prisustvovao i kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Dži Vei, te predstavnici kineske kompanije CRBC i predstavnici Društva prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore, a time je okončana dvodnevna radna posjeta političke delegecije Jiadinga Tivtu.

Kontakti sa tim industrijski veoma razvijenim šangajskim distriktom koji ima 1,65 miliona stanovnika, započeli su ljetos kada je tivatska delegacija boravila na susretu zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i kineskih privrednika ( „2015 CHINA –CEEC Expo on Investment and trade“) u Ningbou. Distrikt Jiading se nalazi na sjeverozapadu Šangaja, na ušću rijeke Jangce u more. Jedan je od najbogatijih distrikata Šangaja od ukupno njih 17. Prostire se na površini od 464km2 . Provincija Jiading je poznata po prerađivačkoj industriji i trgovini koje predstavljaju osnovu razvoja Šangaja. Ovdje je smještena najveća fabrika “Volkswagen” automobila na svijetu, ali i Kineski DEMO prostor za nova energetska vozila. Ukupan obim tamošnje automobilske industrije samo u 2014.godini prevazišao je obim od 300 milijardi juana ( oko 44 milijarde EUR). Distrikt Jiading objedinjava 11 nacionalnih istraživačkih centara, 9 fakulteta, 485 „high-tech“ preduzeća i preko 190 tehničkih centara, a u posljednje vrijeme zauzima i sve zapaženije mjesto na kulturnoj mapi Kine.

Sa potpisivanja
Sa potpisivanja

“U protekla dva dana imali smo veoma srdačne i plodne razgovore sa gostima iz Jiadinga, pa je potpisivanje ovog sporazuma logičan nastavak već uspješno započete saradnje Tivta sa ovim distriktom i doprinos odličnim međusobnim odnosima Crne Gore i Kine. Prvi sledeći korak je razmjena posjeta privrednih delegacija Tivta i Jiadinga kako bi se konkretizovali modaliteti ove saradnje.“- kazao je gradonačelnik Novosel dok je Li Xi naglasio da će se saradnja sa Tivtom odvijati u domenu turizma, privrede, kulture i trgovine.

„Tivat je prelijep grad i vidjeli smo da ovdje ima puno mogučnosti za saradnju o čemu će našu javnost izvjestiti kineski mediji koji su ovdje došli sa nama. Od scrca želimo da ovo naše prijateljstvo bude plodno i iskreno.“- kazao je Xi, dok je ambasador Cu Dži Vei rekao da nakon ovog koraka i Tivat i Jiding „imaju po jednog iskrenog prijatelja na drugom kraju svijeta“.

Novosel i Hadžic sa gostima iz Kine
Novosel i Hadžic sa gostima iz Kine

„Moramo iskoristiti svaku priliku da unapredimo naše ekonomske i odnose u drugim oblastima. Meni je Tivat najdraži grad u Crnoj Gori i svakoj kineskoj delegaciji koja dolazi u Podgoricu ja savjetujem da obavezno obiđe Tivat i vidi prvenstveno marinu svjetske klase kakav je Porto Monteengro i ovdašnje sjajne prirodne potencijale. Nadam se da će kao plod ovog sporazuma, već naredne godine ovdje biti i mnogo više kineskih investicija.“- podvukao je ambasador Vei.

Predsjednik Društva prijeteljstva Kine i Crne Gore Samir Hadžić najavio je da će već dogodine 20-učenika iz Kine doći i jedno vrijeme boraviti i školovati se u OŠ „Drago Milović“ u Tivtu, dok će 4 studenta iz Tivta boraviti na Univerzitetskom kampusu u Jiadingu.

„Tivatska kompanija „Kovinić“ najverovatnije će postati uvoznik najmodernijih električnih vozila i autobusa koji se proizvode u Jiadingu, a radićemo na tome da u Tivtu Kinezi otvore i pogon za proizvodnju sofisticirane medicinske opreme koja se koristi u borbi protiv kancera.“- istakao je Hadžić naglašavajući ogroman potencijal koje Šangaj kao emitivno tržište ima za tivatski i crnogorski turizam.

Izvor:S. L.

Najčitanije