16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sea Bat“ pod vodom „vidi“ kao na dlanu

Ljudsko oko nad vodom vidi kao Sea Bat pod morem
Ljudsko oko nad vodom vidi kao Sea Bat pod morem

Zavod za hidrometeorologiju, seizmologiju i hidrografiju Crne Gore (ZHMS) i vodeći svjetski proizvođač sonara i soatle specijalne elektronske opreme za podvodne radove, firma „Teledyne Reson“ iz Danske, priredili su danas u Tivtu prezentaciju prenosnog multibeam hidrografskog sonara „Sea Bat T-20“. Kompaniju „Teledyne“ i njene proizvode predstavila je Alina Tejlor koja je istakla da se trenutno u svijetu u razne svrhe koristi preko 3.000 komada njenih sonara, što je četiri puta više nego što su zajedno proizvela i prodala četiri najbliža „Teledynova“ konkurenta.U Crnu Goru su došli na poziv kapetana korvete Branislava Gloginje iz Mornarice VCG, prvog obučenog crnogorskog hidfrografa koji je prije par mjeseci specijalnu obuku završio u SAD.

„Ova oprema korsti se za sve vrste podvodnih aktivnosti, od hidrografije, batimetrije, traženja potonulih objekata, pregleda podvodnih cjevovoda i drigih sličnih instalacija, podvodnih djelova građevinskih objekata, traženja morskih mina. Kompleksna softverska riješenja omogućavaju da ovom opremom koja radi po principu emitovanja i prijema od prepreke odbijenih ultrazvučnih talasa, dobijete izvanredno preciznu sliku svega što se pod vodom nalazi. Ako u našoj ponudi već nemamo gotov proizvod i odgovor na vaše potrebe, napravićemo ga u najkraćem roku.“- kazala je Tejlor dodajući da razvoj turizma i raznih drugih privrednih aktivnosti na moru proteklih godina, nameće potrebu da nadležne crnogorske državne službe dobiju i opremu koja će im dati preciznu sliku svega što se pod morem nalazi, na taj način doprinoseći sigurnosti plovidbe i obavljanja ekonomskih aktivnosti na moru.

Olupina sovjetske podmornice K 159 snimljena SEa batom
Olupina sovjetske podmornice K 159 snimljena SEa batom

Prezentaciji multibeam sonara „Sea Bat T-20“ koji je za ovu priliku bio ugrađen na ZHMS-ov hidrografski čamac ČH-1, prisustvovali su predstavnici Ministartva obrane, Ministarstva pomorstva i saobraćaja, Uprave pomorske sigurnosti, komadant Mornarice VCG kapetan bojnog broda Darko Vuković, Uprave policije, Agencije za zaštitu životne sredine, Porto Montenegra i Luke Kotor.

Olupina broda snimljena Sea Batom
Olupina broda snimljena Sea Batom

Okupljene je pozdravio direktor ZHMS mr Luka Mitrović, istakavi da ta državna ustanova već nekoliko godina radi na očuvanju i razvoju kadrovskih i tehničkih kapaciteta države u domenu hidrografije, te da je nabavka savremenog multibeam sonara planirana kao dio novog IPA programa prekogranične saradnje u koji ZHMS od januara kreće sa partnerima iz Hrvatskog hidrografskog instituta iz Splita. Značaj povećanja sigurnosti plovidbe kroz dobijanje jasne slike o svemu što se nalazi u podmorju istakao je i Toni Braun, direktor marine Porto Montenegro, koja ZHMS-u već godinama pruža podršku za njegove hidrografske aktivnosti.

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Posebno impresivan bio je praktičan prikaz mogućnosti sonara- dok je brodić na kome je instaliran primopredajnih, softver za obradu podataka i prateći senzori kretanja broda, GPS i sonda za mjerenje saliniteta i temperature mora, lagano vozio uz mulo 1 Porto Montenegra i gradsku rivu Pine, na monitorima računara iscrtavala se precizna slika morskog dna, sa svime što se na njemu nalazi –od olupine jednog davno potopljenog brodića od 17 metara 100-tinajk metara južno od kraja mula 1 Porto Montenegra, do raznog otpada ili ribarskih vrša koje građani spuštaju na morsko dno u blizini Pina. Na snimku dobijenom sa u momenete, čak i preko 10 hiljada „pingova“ u sekundu, mogu jasno razaznati i sve „brazde“ od povlačenja sidara velikih brodova po muljevitom dnu ispred Tivta, kao i gotovo svaka rupa ili pukotina u obalnom zidu rive Pine.

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Umrežen sa svim ovim senzorima i softverom, „Sea Bat T-20“ košta oko 300 hiljada eura. Taj multibeam sonar može prikazati sve što se nalazi u moru do dubine od 300 metara i izraditi preciznu trodimenzionalnu sliku podmorja, obrađujući hidrografske podatke u skladu sa standardima Međunarodne hidrografske organizacije IHO, a može se koristiti i za pretragu podmorja za zaostalim minama i drugim eksplozivnim napravama. Snar je toliko osjetljiv da može prikazati i veće količline morske trave, čak i eventualne mrlje od ulja i nafte koje se nalaze u vodenom stubu.

Sa prezentacije
Sa prezentacije

Najčitanije