20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Tvrđava Svetog Nikole uređuje se za UNESCO-ovu listu

Sveti Nikola tvrđava
Sveti Nikola tvrđava

Uklanjanjem zemljanog nasipa na južnoj strani Tvrđave sv. Nikole te istodobnim rušenjem građevine u kliještima fortifikacije, kao i pregrada u njezinoj unutrašnjosti, započinju pripremni radovi na obnovi Tvrđave sv. Nikole za koje je Šibensko-kninska županija u svom proračunu rezervirala milijun i 180 tisuća kuna. Radove će do kraja prosinca izvesti dubrovačka tvrtka “Tonikom”, dok će stručni nadzor, u koji je uključen i šibenski Konzervatorski odjel, obaviti ovdašnja tvrtka “Dom-konzalting”.

Budući da je riječ o kulturnom dobru najviše kategorije, iskop, rušenje, uklanjanje i odvoz deponiranog materijala i građevinskog otpada moraju se izvoditi s najvećom pozornošću kako se ne bi prouzročila bilo kakva oštećenja, što je složen posao, jer će doprema opreme i odvoz deponiranog materijala biti moguć jedino morskim putem.

Kazano je to na konferenciji za novinare kojoj su, uz šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, prisustvovali Anita Babačić Ajduk, Josip Ćuzela i Sanja Slavica Matešić, predstavnici Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije, Konzervatorskog odjela te županijskog Upravnog odjela za zaštitu prirode.

– Nakon okončanja pripremnih radova, ovisno o ispitivanjima termovizije, dovršit će se projektiranje kopnenog prilaza tvrđavi i sanacija mula, koje planiramo dovršiti u sljedećoj godini – kazao je Pauk.

Venecijanske utvrde

Tvrđava sv. Nikole predložena je, inače, za postupak upisa na UNESCO-ovu listu kulturnih dobara materijalne baštine koji je inicirao talijanski grad Bergamo za venecijanske utvrde od 15. do 17. stoljeća na prostoru nekadašnje Mletačke Republike.- Upravo zbog strogih UNESCO-ovih pravila, radovi na Tvrđavi sv. Nikole ni dinamikom, a ni opsegom neće pratiti projekte revitalizacije ostalih gradskih tvrđava. Nominacija na UNESCO-ovu listu nam je od izuzetne važnosti te ćemo kod svih radova konzultirati, uz Konzervatorski odjel, još i predstavnike UNESCO-a. Izgradnjom šetnice u Kanalu sv. Ante, Javna ustanova Priroda, uz podršku Šibensko-kninske županije, pokazala je sposobnost privlačenja financijskih sredstava i realizacije čitavog pothvata u planiranim rokovima i proračunu. To nam daje za pravo vjerovati da i obnova tvrđave, iako se radi o velikom i dugotrajnom poslu, može biti ostvarena u realnom i sagledivom vremenskom okviru – rezimirao je Pauk.

Ministarstvo kulture je za koordinatora projekta nominacije Venecijanskih utvrda, i to dio koji se odnosi na Šibenik, imenovala mr. sc. Josipa Ćuzelu. Na skupu je istaknuto kako su Šibensko-kninska županija i Javna ustanova Priroda do sada odradili veliki dio pripreme projektne dokumentacije za početak radova na Tvrđavi sv. Nikole.

M. JURKOVIĆ

Najčitanije