9 C
Kotor

Slušaj online radio

Katurić: Notos nam je donio lijepe trenutke…

Tomo Katurić
Tomo Katurić

Porodica Katurić iz Kamenara sa evropske filatelističke izložbe Notos 2015. koja je održana proteklog mjeseca u Atini vratila se sa jednom zlatnom, dvije pozlaćene i jednom srebrnom medaljom.

Kako je kazao za naš portal, Tomo Katurić, filatelista, koji je pomorski kapetan, bilo je veoma interesantno što je naziv filatelističke izložbe bio Notos koji je bog južnog vjetra.

“Notos je veoma moćan i opasan, a najviše su ga se bojali pomorci, jer on svojom silionom i neobuzdanošću zadaje silne probleme pri plovidbi, a mnoge je pomorce i u smrt odveo”, pojašnjava Katurić i primjećuje da je Notos u Atini njegovoj porodici donio samo lijepe trenutke.

Katurići su izložili kolekcije “Poštanska istorija Boke 1809-1875“,„Pisma bokeljskih pomoraca 1830-1890“,„Okupacija Crne Gore i Boke 1941-1045“i „Pošta austrougarskih mornara 1914-1918“ i između 600 učesnika iz 36 zemalja, koji su izlagali 1200 vitrina postigli značajan uspjeh.

“Izložba je, ne po značaju, već po organizaciji bila skromna”, kazao je Tomo Katurić i pojasnio da su umjesto uobičajenih medalja dobili  sertifikate, a izostalo je štampanje kataloga i drugog propratnog materijala karakterističnog za velike filatelističke izložbe.

Notos 2015
Notos 2015

“Skoro da je postala praksa da predstavnici naših ambasada u evropskim i svjetskim  metropolama gdje se održavaju filatelističke izložbe , a učestvuju filatelisti iz Crne Gore, ne posjećuju ove manifastacije, Tako je bilo i u Atini” – kaže Katurić. Ali su zato predstavnici i Slovenije i Hrvatske posjetili izložbu i naravno njihove filateliste.

Da je filatelija predstavnike naše države ne interesuje, iako je prvu zlatnu medalju  za Crnu Goru, nakon obnove državnosti, donio baš Tomi Katurić sa svjetske filatelističke izložbe u Njujorku, pokazalo se i u Atini.

Filatelistička kolekcija Katurić

Katurić, koji je predsjednik Filatelističkog saveza Crne Gore, najavio je učešće naših filatelista na izložbama naredne godine: “Balkan fila“ od 5.do 9.maja u Tirani, na svjetskoj izložbi  u Njujorku-  krajem maja i  u Taipei na Tajvanu u septembru.

Najčitanije