16.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu uskoro solarne klupe

Solarna klupa
Solarna klupa

Do kraja januara u Tivtu će se na tri mjesta instalirati prve tri tzv.pametne, odnosno solarne klupe što će biti premijerno uvođenje tog ekološkog i visoko-tehnološkog urbanog mobilijara u Crnoj Gori.

„U saradnji sa kompanijom „Luštica Development“ koja je obezbjedila sredstava za nabavku solarnih klupa, sklopili smo ugovor sa jedinim njihovim proizvođačem na ovim prostorima, kompanijom „Include“ iz Solina. Budući da se one proizvode samo po posebnoj narudžbi, te da postoji ogromno intersovanja i lista čekanja na njih, mi ćemo naša tri naručena primjerka dobiti tokom narednog mjeseca.“- kazao nam je savjetnik tivatskog gradonačelnika i opštinski menadžer za energetsku efikasnost, mr Petar Vujović.

Solarne odnosno tzv.smart-bench klupe imaju višestruku namjenu – služe kao urbani mobilijar, rasvjetno tijelo, stanica za dopunu električnom energijom mobilnih uređaja, te kao hot-spor za bežični internet. Energetski su nezavisne jer se konstantno napajaju strujom iz fotonaponskih ćelija u solarnoj ploči snage 60 wati, smještenoj ispod sjedajne površine klupe. Na stranama su ukupno 4 USB porta na koji se radi dopune, mogu priključiti mobilni telefoni, tableti i lap-top računari, a preko bluetooth-a i wireless-a, klupa se povezuje sa tim uređajima i služi kao hot-spot za besplatni bežični internet.

„Klupa sadrži akumulator snage kapaciteta 32 ampera koji se napaja iz solarnih ćelija i koji joj omogućava da pod punim opterećenjem, ona funkcioniše čak i do 10 dana bez direktnog kontakta sa sunčevom svjetlošću. Nakon „spajanja“ pametnih telefona ili lap-topova sa klupom, mogu se dobiti i detaljne informacije o temperaturi i kvalitetu vazduha, buci i sličnom, kao i grafikoni o ukupnoj energiji koju je klupa proizvela od sunčeve svjetlosti. Veoma nam je bitno i to što je klupa presvučena posebom vrstom homogenog polikarbonata koji je 400 puta izdržljiviji i jači od stakla. Ta vrsta plastike koja se inače, koristi i kod izrade zaštitne opreme za specijalne policijske jedinice, je veoma otporna na udarce, pa smo na taj način osigurani od vandalizma ili eventualnih vremenskih nepogoda sa jakim gradom.“- objasnio je Vujović.

Troškovi nabavke i instalacije prve tri pametne solarne klupe u Tivtu koje snosi „Luštica Development“ iznose 5.700 eura. Dvije klupe biće instalirane na gradskoj rivi Pine i to jedna u blizini zgrade Lučke kapetanije, a druga kod restrana „Prova“, dok će treća klupa biti postavljena na Trgu magnolija u centru grada.

Vujović ističe da će se uskoro nastaviti sa instaliranjem pametnih solarnih klupa, a prve dvije sledeće trebalo bi da budu postavljene na prilazu Autobuskoj stanici na Kavi.

„To je jedan od segmenata novog projekta koji sprovodimo sa UNDP-om, a koji pored toga, podrazumijeva da se na istoj lokaciji postavi i stanica za dopunjavanje i izdavanje električnih bicikala koje smo već nabavili, te instalira prva touch-screen interaktivna info-tabla sa svim servisnim i drugim za turiste bitnim informacijama o Tivtu.“- istakao je Vujović.

Inače, Opšina Tivat nastavlja i sa aktivnostima na unapređenju energetske efinasnosti na mreži javne rasvjete jer je trenutno u toku zamjena klasičnih rasvjetnih tijela na ukupno 28 stubova javne rasvjete u gradskoj lučici Kalimanj, novim štedljivim i efikasnijim LED diodama.

 

 

Najčitanije