11 C
Kotor

Slušaj online radio

Završen „Adrenalinski dan“, predstoji „Kićenje kleke“

Proteklog vikenda kod planinarskog doma „Za Vratlom“ organizovan je „Adrenalinski dan“, prvo dešavanje iz programa „Podigni glavu – otkrij Orjen“. Ovom prilikom svi zaineresovani su bili u prilici da se isprobaju u atraktivnim, ali ujedno, bezbjednim adrenalinskim disciplinama. Nakon što je ispred organizatora dešavanja, planinarskog kluba „Subra“, Danilo Brajović predočio osnovne informacije o ovom sportu i mjerama sigurnosti, šarolika grupa od dvadesetak ljubitelja sportskog penjanja, odnosno znatiželjnika, uputila se do Miškovića grede, omiljenog poligona za vertikalne sportove. Naravno, uslovi na Orjenu u drugoj polovini decembra nisu idealni za ovakve aktivnosti, karakteristične za toplu polovinu godine, ali neobično toplo vrijeme bez snijega i sunčano jutro omogućili su uspješnu realizaciju programa.

Dok se Stevan Koprivica, direktor Herceg festa, zadržao na posmatranju i fotografisanju, Branka Knežević iz iste ustanove kulture, odnosno Jovana Šijačić, odbornica lokalne skupštine, imale su priliku da se prvi put iskuse u vertikalnim sportovima. Branka ističe da ovo ustvari i nije njeno prvo iskustvo u penjačkom pojasu, budući da ga je već imala priliku koristiti viseći na „daskama koje život znače“, u pozorišnoj predstavi, ali joj je spuštanje niz Miškovića gredu daleko lakše palo od onog pozorišnog, u toliko jer ovdje nije morala dok visi ujedno interpretirati tekst. Jovana kaže da veoma zadovoljna i da joj je ovo način da se oslobodi straha od visine, te ujedno poziva da se manje vremena provodi u kafanama, a više u prirodi. Nikola Brajović je ispred organizatora naveo da „Subra“ čini sve kako bi Orjen što bolje predstavila i strancima i domaćem stanovništvu i upravo zbog toga su se rado odazvali sastavljanju zajedničkog kalendara dešavanja za zimu 2015-2016. Takođe, ističe da su uslovi za boravak u pl. domu „Za Vratlom“ izvrsni, u rangu motela, te poziva Novljane i ostale goste da tu povoljnost više koriste i u ovim zimskim mjesecima.

Naredni događaj iz programa „Podigni glavu – otkij Orjen“ je kićenje kleke i takođe ga organizuje PK „Subra“. Kićenje kleke i lovorike, stari je bokeški običaj, a ovu tradiciju je „Subra“ obnovila još 90-ih godina prošlog vijeka. Događaj je osmišljen prvenstveno za naše najmlađe, koje pozivamo da iduće nedjelje, 27. decembra, izvuku roditelje iz kuće, uhvate za ruku i izvedu ih kod planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), gdje će biti organizovan kraći prigodni program.

Program „Podigni glavu – otkij Orjen“ odvijaće se tokom decembra 2015, odnosno januara i februara 2016-e, na više lokacija u hercegnovskom zaleđu, gdje će se realizovati čak 16 raznorodnih dešavanja, za svakoga po nešto. Koordinator programa je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Najčitanije