16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Na tivatskom aerodromu dio radnika traži smjenu direktora

Sa aerodroma Tivat - Foto skyscrapercity.com
Sa aerodroma Tivat – Foto skyscrapercity.com

Iako će sa očekivanim ukupnim prometom od oko 900 hiljada putnika imati veoma uspješnu poslovnu godinu a krenule su i brojne aktivnosti na uanpređenju negovih kapaciteta, tivatski aerodrom 2015-tu ispraća u previranjima jer je dio radnika u petak pokrenuo potpisivanje peticije sa zahtjevom za smjenu direktora te vazdušne luke Damira Pinjatića. On je na čelo aerodroma došao 1. maja na predlog tivatske SDP, a nezadovoljstvo dijela radnika Pinjatićevim metodama rada koje je u mjesecima postepeno raslo, dobilo je djelimično i političku dimenziju, jer se dio nezadovoljnih radnika u međuvremenu priključio Socijaldemokratama Ivana Brajovića i zaštitu od navodnog Pinjatićevog mobinga, zatražio od ministra saobraćaja i direktora „Aerodroma Crne Gore“ Milovana Đuričkovića koji je takođe član SD.

Pinjatić je tim povodom jutros održao sastanak kolektiva koji zapošljava 235 stalnih radnika i koji po poslovnim rezultatima i finansijskim prihodima koje ostvaruje, važi za jedan od najboljih u državi. On je novinarima potvrdio da se sastanak sa radnicima juče zaista i desio i rekao da su njegov povod „neformalne informacije i određena blaga uznemirenost i zbunjenost zaposlenih na Aerodromu Tivat o takozvanoj inicijativi koja se pokrenula od nepoznatih osoba na aerodromu, o nezadovoljstvu mojim radom i potrebom za mojom smjenom“.

Radnicima je, kako je rekao, poručio da ga ne zanima njihova politička ili bilo koja druga pripadnost i da od svih jednako traži odgovoran odnos prema poslu, ispunjavanje radnih obaveza i poštovanje kodeksa ponašanja.

Pinjatić je kazao da ne zna ko stoji iza inicijative i zahtjeva za njegovu smjenu, ali da to nije zvanična sindikalna organizacija u tivatskoj vazdušnoj luci, kao i da lično nije imao priliku da vidi taj dokument. Nezvanično je kaže načuo, da „mi se zamjera što pušim cigarete, što sadim masline ispred terminalne zgrade po prvi put u istoriji aerodroma i što vozim novo službeno auto a koje je kupljeno tenderom mnogo prije nego što sam ja stupio na dužnost direktora“.

„Vozim taj službeni auto i pušim cigarete i kriv sam ili zaslužan, zavisno iz kojeg ugla civilizacijskog formata gledate, za sadnju dekorativnih maslina na zelenim površinama ispred terminalne zgrade. Interesatno je da ta inicijativa dolazi u vrijeme kada aerodrom Tivat, zahvaljujući velikim naporima svih zaposlenih koje oni ulažu naročito tokom turističke sezone, ove godine ostvario jedan od najboljih poslovnih rezultata u svojoj istoriji.“- kazao je novinarma Pinjatić dodajući da, ukoliko se iz računice izostavi uklrajinsko tržište koje je ove godine zbog poznatog stanja u toj državi imalo pad od čak 60 odsto, aerodrom zabilježio za 50 hiljada putnika veći promet sa srbijanskog, ruskog i zapadnoevropskog tržišta.

„U avgustu smo sa preko 213 hiljada putnika, imali rekordni mjesečni obim prometa u dosadašnjoj istoriji aerodroma, a svi naši poslovni partneri imaju samo riječi hvale za to kako sa njima sarađujemo. Krenuli smo i u brojne aktivnosti vezano za proširenje i modernizaciju kapaciteta, tako da je neusmnjivo da aerodrom Tivat ima blistavu budućnost i da mu predstoji izuzetno jak razvojni period. Sada je jako bitno da svi zajedno, skupimo dovoljno koncentracije, mudrosti i snage da se bavimo isključivo stvarima koje su bitne za aerodrom Tivat, njegove radnike, članove njihovih porodica, ali i Tivat u cjelini.“- podvukao je Pinjatić koji nije želio da detaljnije komentariše političku ili druge dimenzije svog sukoba dijelom radnika.

Direktor aerodroma Tivat Damir Pinjatić
Direktor aerodroma Tivat Damir Pinjatić

Peticiju potpisalo oko 40 radnika

Prema nezvaničnim informacijama, peticiju protiv Pinjatića potpisalo je oko 40 od ukupno 235 radnika aerodroma. Niko od njenih inicijatora do sada nije zvanično novinarima objasnio što stavljaju na teret svom rukovodiocu, ali se u kuloarima pominje nezadovoljstvo načinom na koji se Pinjatić ophodi prema nekim od radnika kao i „mobingom koji direktor vrši“ nad njima, uz napomenu da je on od maja kada je preuzeo rukovođenje aerodromom, došao u sukob sa nizom dugogodišnjih i iskusnih radnika, od kojih je neke „ bez osnova kažnjavao i skrajnuo na niže ili sporedne dužnosti.“ Naš izvor tvrdi da u reakcijama dijela zaposlenih koji su pokrenuli peticiju nema nikakve politike, već da su je „nereagovanje SDP Tivta na upozorenja i apele za pomoć koja smo im upućivali s obzirom da je direktor njihov kadar“, praktično te radnike „gurnuli u krilo SD koja je jedina pokazala razumijevanje za taj problem“.

Iz tabora bliskog Pinjatiću sa druge strane, tvrde da je riječ      o političkoj igri SD koja na ovaj način pokušava da oslabi SDP pred lokalne izbore u Tivtu, kao i da se protiv direktora „bune oni kojima ne odgovara precizna evidencija dolazaka na posao, kontrola radnika, spriječavanje familijarnog zapošljavanja i nepoštovanja kućnog reda“ na kojima on insistira.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije