16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Požar na Orjenu

Foto Arhiv Orjen
Foto Arhiv- požar na Orjenu

Tokom popodneva dobili smo više uznemirujućih fotografija sa Orjena, gdje se požar koji već nekoliko dana plamti sa hercegovačke strane, prenio i u zaleđe Vrbanja, saopštio nam je v.d. rukovodioca Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević.

Takođe, imamo dojave za požar koji u isto vrijeme hara Bijelom gorom, pa zajedno sa informacijom o požaru od prošle subote kod motela Borići, dobijamo sliku koja više nalikuje sredini avgusta, nego početku zime. Naime, vremenska anomalija u vidu izuzetno sušnog decembra, koji bi inače trebao da je jedan od mjeseci sa najvećom količinom oborina i sa tim skopčan nedostatak snijega, stvorili su odlične uslove za požare. Ako to spojimo sa burovitim vremenom koje nas je upravo zahvatilo, postaje jasno da svi treba da budemo na dodatnom oprezu kako se ova situacija ne bi i dodatno iskomplikovala i izrodila u još veći problem.

Novogodišnji su praznici i ta činjenica je još jedna otežavajuća okolnost. Apelujemo da se ne loži vatra na otvorenom, ne koriste pirotehnička sredstva u prirodi, ne spaljuje biljni otpad, a pogotovo da se vatra ne ostavlja bez nadzora. Bura bi trebala da duva još jedan dan, a kiša je najavljena za drugi dan vikenda, što će, nadamo se, predstavljati i završetak ove, za kraj godine, veoma neobične situacije.

 

Najčitanije