18 C
Kotor

Slušaj online radio

Vrijeme – promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima

Boka - Verige foto Ranko Maraš
Boka – Verige foto Ranko Maraš

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Na sjeveru ujutru mraz, po kotlinama ponegdje moguća magla.

Vjetar slab do umjeren i promjenljiv, na sjeveru krajem dana i tokom noći pojačan, jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha od -8 do 7, najviša dnevna od 1 do 15 stepeni.

Period petak-utorak:

Tokom petka promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima. Naredna četri dana umjereno do potpuno oblačno, mjestimično povremena kiša, na jugu je lokalno moguć i po koji pljusak i grmljavina, dok se na sjeveru krajem prognostičkog perioda u višim planinskim predjelima ponegdje očekuje susnježica i snijeg. Vjetar povremeno umjeren do pojačan, na udare i jak, južnih smjerova uglavnom. Temperatura vazduha u blagom porastu.

2015: Najtoplija godina na Zemlji u istoriji temperaturnih mjerenja

Američki meteorološki portal wundergorund.com je izdvojio 10 globalnih meteoroloških i klimatskih događaja na globalnoj razini koji su obilježili 2015. godinu.  Kao najznačajnija tri događaja su izdvojili: Rekordno topla godina na Zemlji,  najjači  El Nino u znanoj istoriji i najjači uragan na zapadnoj hemisferi .

Iako još nisu poznati konačni globalni temperaturni podaci, gotovo je sigurno da će 2015. godini postati rekordno topla na Zemlji u istoriji temperaturnih mjerenja (od 1880. godine).  Na tom će mjestu zamijeniti 2014. godinu.  Prema podacima američke Agencije za oceane i atmosferu (NOAA), u devet  od prvih 11 mjeseci 2015. godine je postavljen novi mjesečni globalni temperaturni rekord.  U oktobru i novembru je zabilježeno i rekordno visoko (za bilo koji mjesec) odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka.  Novi globalni temperaturni rekord je posljedica trenda  dugogodišnjeg zagrijavanja Zemlje  zbog povećane emisije  staklenih plinova, u kombinaciji sa najjačom epizodom klimatskog poremećaja El-Nino.

Najčitanije