20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

„Pelinovo“ u staro željezo, knjiga zatvorena

Krstenje PELINOVA oktobra 1996 u Kotoru
Krstenje PELINOVA oktobra 1996 u Kotoru

Posljednji brod nekadašnjeg pomorskog giganta iz Kotora, kompanije „Jugooceanija“, bulkcarrier „Pelinovo“, juče je stigao na svoje posljednje odredište – plažu Gadani Beach u Pakistanu. Ovdje će ovaj brod za prevoz rasutog tereta deplasmana 30.650 ton, biti namjerno nasukan na pješčanu obalu i narednih mjeseci isječen u staro željezo, čime sa svijetskih mora nestaje i posljednji brod što je nekada plovio u floti „Jugooceanije“. Simbolično, to se događa tačno 60 godina nakon što je „Jugoocenaija“ 1.januara daleke 1956. počela sa poslovanjem i gradnjom moćne flote u kojoj je do bankrota kompanije 2003., zaplovilo preko 40 novih i polovnih prekookeanskih brodova.

Na svoje posljednje putovanje nekadašnje „Pelinovo“, isplovilo je 9.januara iz indijske luke Kandla, pod imenom „Era“ i zastavom Paname, a njegov posljednji vlasnik bila je turska kompanija „Gamma Shipping“ iz Ankare.

U flotu „Jugooceanije“ ovaj brod za prevoz rasutog tereta dugačak 178 metara, izgrađen 1984 u Velikoj Britaniji, stigao je kao polovan u jesen 1996 godine. Kako se kasnije pokazalo, bio je to ujedno i posljednji brod što će ga nabaviti „Jugooceanija“, a u flotu kotorskog brodara formalno je ušao 24. oktobra 1996, nakon ceremonije krštenja u Kotoru kada je brodu ime „Pelinovo“ dao njegov kum, tadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, Krunislav Vukčević.

PELINOVO 1998 na rijeci Delaware
PELINOVO 1998 na rijeci Delaware

Pritisnuta sve većim poslovnim teškoćama, „Jugooceanija“ koju su u ime države, vodili nestručni prvaci vladajućeg DPS poput dugogodišnjeg predsjednika Borda direktora Miodraga Vukovića, krajem devedesetih i početkom 2000-tih postepeno je rasprodavala svoju flotu i tonula u dugove. Januara 2002 iz kotorske flote tako je otišao i „Pelinovo“ koga je kupila poznata bokeljska pomorska kompanija „Dabinović” iz Monaka.

Nekadašnje PELINOVO kao turski brod ERA
Nekadašnje PELINOVO kao turski brod ERA

Dabinović“ je brodu dao novo ime „Perast“ pod kojim je on plovio sve do aprila 2012, kada ga kupuju Turci i daju mu ime „Era“ a sa njime je nekadašnje „Pelinovo“ i skončalo u ponedjeljak svoj život, u jednom od najvećih rezališta brodova na svijetu, Gadani Beachu u Pakistanu.

Najčitanije