13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

NVO u projektu „Herceg Novi 2021.“

NVO Herceg-Novi
NVO Herceg-Novi

Oko četrdeset predstavnika NVO iz Herceg-Novog prisustvovalo je radnom sastanku sa članovima tima koji radi na projektu kandidature grada za Evropsku prijestonicu kulture, koji je  juče održan u prostorijama Mjesne zajednice Herceg-Novi.

Sastanak su vodili saradnici Opštine Herceg Novi, angažovani na projektu Herceg Novi 2021, Nil Piterson iz Velike Britanije i Nađa Grizo iz Njemačke. Oboje su bili članovi timova koji su uspješno pripremili i realizovali projekat Evropska prijestonica kulture – Piterson za Liverpul, koji je nosilac titule bio 2008. godine, a Grizo za njemačku oblast Rur i grad Esen za 2010. godinu.

Učestvovali su i savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić, koja u timu predstavlja lokalnu upravu, direktor Ljubljana festivala i predsjednik Evropske asocijacije festivala Darko Brlek, direktor projekta “Herceg Novi 2021” Aleksandar Peković, izvršni koordinator projekta Tamara Lepetić i samostalni referent za saradnju sa NVO u Sekretarijatu za društvene djelatnosti i lokalnu upravu Opštine Herceg-Novi, Lidija Leovac.

Martićeva je poručila predstavnicima NVO sektora da je ovo “gradski projekat, za višestruku dobit i dobrobit”.

Leovac je kazala da je u Herceg-Novom registrovano 177 nevladinih organizacija, od kojih je oko 70 aktivno. Istakla je da novske NVO imaju volju, ali je potrebna dodatna edukacija i tehnička podrška da se uspješno uključe u jedan evropski projekat.

– Sve NVO koje aktivno rade u različitim oblastima imaće mogućnost da se uključe u projekat “Herceg Novi 2021”, a opštinski Sekretarijat za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu će se truditi da im u tome pomogne – poručila je ona.

Piterson i Grizo su istakli da je cilj projekta Evropska prijestonica kulture urediti grad tako da bude bolje mjesto za život.

– Aktivnosti nevladinih organizacija ključne su za osvajanje titule i uspjeh grada u svakom smislu – kazao je Piterson.

Prezentovan je koncept aplikacije Herceg-Novog za titulu – “Frenemis”/“(Ne)Prijatelji”.

Bio je ovo prvi u nizu susreta koje će članovi tima i NVO sektora imati do kraja ove godine.

Najčitanije