16 C
Kotor

Slušaj online radio

Akvarij u luci Gruž ?

akvarij
akvarij

Nizom radnih sastanaka održanim u gradskoj upravi ove sedmice nastavljene su aktivnosti na pripremi projekta akvarija u luci Gruž. U svrhu osmišljavanja koncepta i izrade studije izvedivosti u posjet Dubrovniku stigli su potpredsjednik konzultantske tvrtke ConsultEcon iz Bostona Robert E. Brais i dugogodišnji gradonačelnik kalifornijskog grada prijatelja Montereya Fred Meurer.

Grad Monterey diči se jednim od najboljih svjetskih akvarija. Monterey Bay Aquarium izgrađen je 1984. godine, a godišnje bilježi dva milijuna posjetitelja. „Prve godine rada akvarija očekivali smo 500.000 posjetitelja, a ostvarili smo 2.4 milijuna posjeta“, rekao je Fred Meurer dodajući kako je s godinama akvarij, koji uz zabavnu ima i znanstvenu komponentu, postao snažan nositelj privrede grada i okolice. –„Akvarij je zasigurno nešto najbolje što se građanima Montereya dogodilo. Povijest Dubrovnika usko je vezana uz more. Zašto onda ne ispričati tu priču?“, zaključio je Meurer.

Konzultant Robert E. Brais radio je na razvoju nekoliko desetaka svjetskih akvarija među kojima je istaknuo i onaj u Lisabonu izgrađen 1998. godine. „Akvariji nude izvrsne mogućnosti za zajednicu, daju snažan poticaj ekonomiji, ali i obrazovanju te očuvanju mora i priobalja“, smatra Brais. Potencijala za razvoj akvarija, koji će prezentirati svu raznolikost i ljepotu ovog dijela Mediterana, Dubrovniku ne nedostaje. „Sada smo na početku našeg puta i potrebna je suradnja svih čimbenika na lokalnoj, ali i državnoj razini da bismo realizirali ovaj projekt“, rekao je.

Gradonačenik Andro Vlahušić kazao je kako se ništa u Dubrovniku ne može usporediti ni nositi sa Stradunom, zidinama i kulturno-povijesnom čitavom baštinom, ali je ponovio svoj stav da je akvarij sa zabavnim sadržajima Dubrovniku potreban kao nova turistička atrakcija, posebno u dijelu urbanog središta s putničkim terminalom u Gružu za koji je već odabran koncesionar. „Već u 2020. godini Dubrovnik može očekivati 5 milijuna noćenja te preko dva milijuna gostiju s brodova na kružnim putovanjima i izletnika, tako da mjesta za novu ponudu ima“, ocijenio je Vlahušić.

Razgovaralo se i o ideji podjele akvarija na dvije tematske cjeline – jedne posvećene vodama Hrvatske, a druge Jadranu i Mediteranu. Za gradnju akvarija, procjenjuje se, potrebno je oko 250 milijuna kuna stoga su za njegovu izgradnju nužna sredstva iz fondova Europske unije.

Sastancima u gradskoj upravi uz pročelnike Igora Deranju i Vlaha Margaretića nazočili su direktor Luke Gruž Božidar Memed, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Antun Asić, direktorica DURA-e Andrea Novaković, te predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku od kojeg se, kroz Odjel akvakulture i Institut za more i priobalje, očekuje preuzimanje brige o znanstvenom i istraživačkom radu akvarija.

Najčitanije